EnergoNuclear va continua să funcţioneze ca filială integral deţinută de Nuclearelectrica, până la finele lui 2014

EnergoNuclear, societatea de proiect pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, va continua să funcţioneze ca o filială deţinută integral de Nuclearelectrica, până la finele anului 2014, conform unui raport remis al Bursei de Valori Bucureşti.

Acţionarii Nuclearelectrica au mandatat luni, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, conducerea executivă a companiei să achiziţioneze acţiunile deţinute de Enel şi ArcelorMittal, la un preţ pe acţiune de 80% din valoarea nominală, în urma notificărilor prin care acestea şi-au exercitat opţiunea de vânzare. În acest fel, Acordul de investiţii pentru proiectul Unităţilor 3 şi 4 urmează să înceteze.

Enel Investment Holding BV şi ArcelorMittal Galaţi au anunţat luni că intenţionează să se retragă din structura acţionariatului EnergoNuclear.

”În baza prevederilor Art 11.2.4 din Acordul Revizuit de Investiţii încheiat între acţionarii EnergoNuclear, Enel Investment Holding BV şi ArcelorMittal Galaţi au decis să îşi exercite dreptul de opţiune privind vânzarea pachetului de acţiuni de 9,15%, respectiv 6,2% deţinute în Energonuclear, prin transmiterea unei notificări către acţionarul majoritar, SN Nuclearelectrica”, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica remis, luni, AGERPRES.

În termen de 30 zile de la primirea notificărilor, SNN are obligaţia de a cumpăra pachetele de acţiuni deţinute de Enel Investment Holding BV şi ArcelorMittal Galaţi în EnergoNuclear la un preţ egal cu 80% din valoarea nominală a acţiunilor.

Retragerea din proiect a Enel Investment Holding B.V., în acest moment, este motivată de incompatibilitatea strategiei investiţionale iniţiale cu o nouă potenţială structură a acţionariatului, în care o altă companie decât Nuclearelectrica ar putea deţine statutul de acţionar majoritar.

La rândul său, ArcelorMittal Galaţi motivează decizia prin provocările mediului de afaceri, care nu mai susţin continuarea implicării companiei în proiect.
Sursa: Agerpres

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 a fost evaluat la 6,45 de miliarde de euro, conform ultimelor studii făcute anul trecut de Ernst & Young.