Grupul francez de utilităţi Engie (fostul GDF Suez) a confirmat marţi că intenţionează să-şi vândă termocentrala pe bază de cărbune de la Polaniec (Polonia), potrivit Reuters.
Anterior, cotidianul financiar polonez Puls Biznesu a informat că Engie şi-a scos la vânzare activele din Polonia, inclusiv o termocentrală de 1.800 de Megawaţi în oraşul Polaniec (din sud-estul Poloniei), pentru 500 milioane de euro.
Un purtător de cuvânt al grupului francez a precizat că la finele lunii ianuarie Engie a decis să invite potenţialii investitori să-şi exprime interesul pentru termocentrala de la Polaniec, în conformitate cu procesul de analiză strategică vizând activele grupului. Până în 2018, grupul Engie intenţionează să vândă active în valoare de 15 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria şi a se concentra pe activităţile de bază, producţia de electricitate.
Termocentrala de la Polaniec este al cincilea producător de energie electrică din Polonia fiind responsabilă pentru 5,5% din capacitatea energetică instalată din această ţară. La începutul anului 2016, un alt mare grup francez de utilităţi EDF a demarat şi el procedura de vânzare a activelor sale poloneze.
Producţia de energie electrică pe bază de cărbune este o afacere neprofitabilă în Polonia, având în vedere costurile cu emisiile de CO2 şi infrastructurile învechite care au nevoie de investiţii constante. Producătorii locali de electricitate, precum PGE, Energa şi Enea, recuperează pierderile din segmentul de producţie în alte domenii precum distribuţia însă Engie nu are propria reţea de distribuţie în Polonia.
Cotidianul financiar 'Puls Biznesu' susţine că Guvernul de la Varşovia ar putea cere producătorilor locali de energie să analizeze activele scoase la vânzarea de EDF şi Engie deoarece împreună aceste active reprezintă aproximativ 10% din capacitatea energetică instalată din Polonia.
Pe piaţa din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. Grupul de companii Engie România deserveşte în prezent un portofoliu de 1,6 milioane de clienţi, operează o reţea de 18.500 kilometri, deţine o capacitate de producţie de electricitate din surse regenerabile de 100 MW şi are aproximativ 3.650 de angajaţi. (Sursa: Agerpres)