ENGIE Romania a finalizat achiziția unui parc eolian de 80 MW situat în Chirnogeni, județul Constanța, de la Grupul EnerCap Capital Partners și EP Global Energy. Acest parc eolian are condiții favorabile de vânt și se estimează că va produce aproximativ 180 GWh pe an, suficient pentru a alimenta 90.000 de gospodării timp de un an.
ENGIE Romania a finalizat procesul de achiziție a unui parc eolian operațional. Acesta are o capacitate de 80 MW. El a fost deținut anterior de Grupul EnerCap Capital Partners și EP Global Energy.
Parcul eolian este situat în localitatea Chirnogeni din județul Constanța.
Parcul eolian beneficiază de condițiile favorabile de vânt caracteristice regiunii. Se estimează că va genera o producție netă anuală de aproximativ 180 GWh. Asta înseamnă echivalentul consumului de energie electrică a 90.000 de gospodării pe o perioadă de un an.
Moment important pentru ENGIE Romania
Această investiție marchează un moment important pentru ENGIE Romania, capacitatea totală instalată de producție de energie eoliană și solară în România atingând 202 MW. De asemenea, prin această nouă achiziție, compania aproape își va dubla capacitatea existentă de producție de energie eoliană. Ea va contribui, alături de celelalte active de energie regenerabilă, la consolidarea poziției companiei în segmentul de producție de energie verde.
”Prin achiziționarea parcului eolian din Chirnogeni, ENGIE face un pas important în dezvoltarea companiei în domeniul energiei regenerabile, consolidându-și poziția pe piața din România, una cu un potențial semnificativ în ceea ce privește energiile regenerabile. Această investiție strategică reprezintă încă un pas important pentru a atinge obiectivul de a avea o capacitate de producție de energie regenerabilă instalată 1.000 MW până în 2030”, a declarat Cristian Buzan, Director General Adjunct ENGIE Romania.
Compania deține și operează 2 parcuri eoliene și 4 parcuri fotovoltaice
Grupul ENGIE Romania deține și operează 2 parcuri eoliene. Ele au o capacitate totală de 98 MW, în județele Brăila și Galați. Pe listă se mai află și 4 parcuri fotovoltaice. Acestea au o capacitate instalată totală de 24 MW. Ele se află în județele Arad, Buzău, Harghita și Teleorman.
În plus, în 2023, compania a luat decizia de investiție și a demarat construcția a două centrale solare de tip greenfield. Una dintre acestea este localizată în comuna Ariceștii Rahtivani, județul Prahova. Ea are o capacitate totală de 37.2 MWp. A doua are o capacitate instalată de 9.3 MWp. Ea se află în Gemenele, județul Brăila. Locul pe care se situează este terenul unde ENGIE operează deja un parc eolian. Odată finalizat, acest proiect fi prima centrală hibridă din surse regenerabile din România.
ENGIE Romania deservește un portofoliu de aproape 2.250.000 de clienţi
Grupul de companii ENGIE Romania activează în următoarele domenii de activitate:
- distribuţie şi furnizare de gaze naturale,
- producție din surse regenerabile și furnizare de energie electrică,
- soluții verzi și servicii tehnice pentru instalaţii de gaze naturale şi centrale termice.
ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de aproape 2.250.000 de clienţi, operează o reţea de distribuţie de 23.255 km, deţin o capacitate de producție din surse verzi de 202 MW şi au peste 4.300 de angajaţi. Grupul ENGIE Romania a realizat investiții în valoare de 6.760 milioane de lei din 2005 până la 31 decembrie 2023.