ENGIE Romania își extinde portofoliul de producție de energie regenerabilă
ENGIE Romania își extinde portofoliul de producție de energie regenerabilă cu prima sa centrală hibridă, din surse eoliene și solare, având o capacitate totală instalată de 57 MW. Situată în comuna Gemenele din județul Brăila, centrala hibridă va genera anual aproximativ 140 GWh, echivalentul consumului anual de energie electrică a peste 46.800 de gospodării.
Potrivit companiei, acest proiect crește capacitatea totală instalată de producție de energie eoliană și solară a Grupului ENGIE în România la 211 MW, consolidându-i poziția în sectorul de producție de energie electrică verde.
Centrala hibridă a devenit operațională odată cu finalizarea construcției parcului fotovoltaic, un proiect greenfield dezvoltat de echipele companiei în ultimul an.
Amplasat pe un teren de 14 hectare, lângă parcul eolian deja funcțional deținut de ENGIE în comuna Gemenele, parcul fotovoltaic are o capacitate instalată de 9,3 MWp și este format din 17.100 de panouri fotovoltaice bi-faciale.
Acestea asigură un randament energetic mai bun și o utilizare mai eficientă a suprafeței, fiind montate pe o structură metalică de tip tracker, care urmărește poziția soarelui pentru a maximiza performanța instalației.
Parcul fotovolatic și cel eolian sunt conectate la aceeași rețea
Parcul fotovoltaic, împreună cu cel eolian existent, cu o capacitate de 47,5 MW, sunt conectate la aceeași rețea și devin, astfel, una dintre primele centrale hibride din surse regenerabile din România. Fiecare kWh produs de centrala fotovoltaică contribuie la reducerea emisiilor de CO2, rezultând o economie anuală estimată la aproximativ 49 kilotone.
”Suntem încântați să inaugurăm prima centrală hibridă de producție de energie din portofoliul companiei.
Este o investiție care ne va permite să le oferim clienților noștri energie electrică din surse regenerabile, având în vedere că, pentru persoane juridice, putem propune contracte de achiziție pe termen mediu și lung, sprijinindu-i astfel să-și atingă obiectivele de reducere a emisiilor de carbon și de predictibilitate asupra costurilor cu energia”, a declarat Cristian Buzan, Director General Adjunct ENGIE Romania.
Grupul ENGIE Romania deține și operează 3 parcuri eoliene cu o capacitate totală de 178 MW, în județele Brăila, Constanța și Galați, precum și 5 parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 33 MW, în județele Arad, Buzău, Harghita și Teleorman.
În 2023, compania a luat decizia de investiție și a demarat construcția unei centrale solare de tip greenfield în comuna Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, având o capacitate totală de 37,2 MWp.