Engie România: Majoritatea gazelor din Marea Neagră vor fi distribuite consumatorilor români

engie romania

SURSA FOTO: Engie

Compania românească Engie a anunțat că majoritatea gazelor cumpărate din Marea Neagră vor fi distribuite către clienții din România, atât casnici, cât și industriali. Compania a precizat că doar surplusul de gaze va fi exportat.

CEO-ul companiei Engie România, Eric Stab, a adeclarat, în cursul zilei de luni, că marea majoritate a gazelor cumpărate din Marea Neagră vor fi furnizate către consumatorii români şi doar surplusul va fi exportat. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinţei „Provocări în criza energetică”.

„În noiembrie 2018, Engie a semnat pe 10 ani contract cu Black Sea Oil and Gas, pentru că suntem un furnizor mare din România. Fără acest contract, investitorii nu ar fi luat decizia finală de investiţie în acel proiect, proiectul nu ar fi fost implementat şi nu am fi văzut acest gaz pe piaţă”, a afirmat Eric Stab. Dacă Engie nu şi-ar fi luat acel risc în 2018, acest gaz nu ar fi curs astăzi, a evidențiat CEO-ul companiei.

Dacă va fi cerere în România, gazul va merge la consumatorii români. În lipsa cererii, acesta va fi exportat

„Suntem un mare furnizor de gaze către clienţii români casnici şi industriali. Dacă va fi suficientă cerere, gazul va merge la consumatorii români. Dacă nu va fi cerere în România, singura soluţie este să îl exportăm, dar marea majoritate a gazelor va rămâne aici în România”, a mai afirmat reprezentantul Engie în conferinţa organizată de Profit.ro.

Potrivit unui comunicat emis pe 20 noiembrie 2018, Black Sea Oil and Gas (şi partenerii săi de la acea dată) au semnat cu Engie România un acord pentru livrarea de gaze naturale din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD). Contractul a fost semant pe o perioadă de minimum 10 ani, în conformitate cu legislaţia românească.

Engie România a avertizat că vor exista probleme în vederea continuității de alimentare pentru clienții săi

Engie România a anunțat că nu poate semna contracte cu clienții care își doresc un preț fix garantat pe perioade de un an. Compania a avertizat că vor exista probleme în vederea continuității de alimentare pentru clienții săi. Compania nu a putut emite nu a putut emite un aviz pozitiv solicitării unui client HoReCa de a semna un contract de aprovizionare timp de un an cu un preț fix grantat pe întreaga perioadă a acestuia.

Ionuț Șandor, managerul hotelului „Orizont” din Predeal a afirmat că a primit o notificare din partea furnizorul Engie precum că compania nu va mai putea furniza gaze începând cu 1 noiembrie, deşi contractul era în derulare și nu urma să expire, a informat Agerpres.

Poziția oficială a companiei:

„Cu privire la solicitarea unui client persoană juridică din industria HoReCa pentru o ofertă de energie electrică și gaze naturale, la un preț fix, garantat timp de 12 luni în perioada septembrie 2022 – august 2023, ENGIE Romania precizează că, pentru respectiva locație, clientul nu avea un contract în derulare cu ENGIE Romania, ci cu un alt furnizor. Astfel, ENGIE Romania nu a notificat în niciun fel acest client, ci a răspuns negativ la o solicitare de ofertă, deoarece contextul actual de piață nu permite întrunirea criteriilor solicitantului.”, a informat Engie România.