Engie iese din cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc
Engie își propune să-și vândă participația în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), orientându-se către surse regenerabile și infrastructură energetică, a declarat Loic Jaegert-Huber, directorul pentru Africa de Nord al grupului energetic francez, conform Reuters.
„Până în ianuarie 2027, intenționăm să ne retragem complet din investițiile în cărbune. Ne dorim să vindem participația noastră de 33% în SAFIEC”, a precizat Jaegert-Huber pentru Reuters, în cadrul unui forum de afaceri franco-marocan desfășurat la Rabat.
Acesta a menționat că există interes din partea potențialilor cumpărători pentru centrala pe bază de cărbune din Safi, Maroc.
Partenerii Engie iau în considerare utilizarea amoniacului verde pentru decarbonizarea centralei de 1.386 MW, a adăugat oficialul francez.
În plus, Engie operează un parc eolian de 300 MW în Tarfaya, cel mai mare din Maroc, și construiește o uzină de desalinizare a apei de mare și un parc eolian pentru a asigura energia în Dakhla, Sahara Occidentală, în colaborare cu firma privată de energie Nareva din Maroc.
„Parcul eolian va fi finalizat anul viitor și, după câteva luni, va deveni operațională uzina de desalinizare a apei de mare”, a informat Jaegert-Huber.
Uzina de desalinizare a apei de mare va dirija 90% din apa produsă către irigații și 10% pentru a satisface necesitățile de apă potabilă din Dakhla.
De asemenea, Engie este interesată de proiectele de infrastructură energetică din Maroc, în special de cablul submarin de trei GW, care va conecta Dakhla, în Sahara Occidentală, cu Casablanca.
Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat la forum că țara sa este pregătită să finanțeze cablul submarin, costul fiind estimat de experți la aproximativ trei miliarde de dolari.
Polonia renunță la cărbune
Într-un demers similar, Polonia intenționează să stabilească o dată limită pentru energia electrică pe bază de cărbune, a declarat secretarul de stat pentru climă Urszula Zielinska. Anunțul făcut la începutul acestui an marchează o schimbare față de poziția guvernului anterior în ceea ce privește schimbările climatice.
Polonia obține aproximativ 70% din energia sa din cărbune, combustibilul fosil care emite cel mai mult CO2, deși în ultimii ani a crescut producția de energie eoliană și solară.