Prima editie a acestei competitii a avut loc in urma cu 116 ani. De atunci, manifestarea s-a repetat la fiecare doi ani, devenind din ce in ce mai faimoasa. Acest lucru se datoreaza, printre altele, faptului ca piata mondiala a berii a crescut foarte mult – in anul 2000, de exemplu, capacitatea totala a pietei a fost de 1.337 milioane hectolitri – iar recunoasterea calitatii unui produs, intr-o competitie de acest gen, inseamna o mare izbanda pentru castigatori.
La editia din acest an (13 – 15 februarie), au fost prezentate 683 de probe de bere (din 30 de tari), impartite in opt categorii si 23 de clase. Cei 27 de membri ai juriului, proveniti din 12 tari, inclusiv Romania, au fost selectati pe baza experientei acumulate de-a lungul timpului in domeniul fabricarii berii, dar si a abilitatilor de degustator.
„Competitia este una de prestigiu si este o mare onoare sa fii invitat ca membru al juriului”, marturiseste Monica Mandrutiu din Cluj, singura femeie care a participat la departajarea berilor prezente in concurs. „Criteriul principal de evaluare a urmarit calitatea berii, apreciata conform cerintelor pietei, tinandu-se cont, in acest sens, de aspectul produsului, de gust si miros, precum si de echilibrul insusirilor senzoriale”, explica Monica Mandrutiu, manager control calitate la compania Ursus Romania.

Trebuie mentionat faptul ca s-au asigurat conditii ideale de concurs. De exemplu, probele au fost degustate la temperatura indicata de cei care le-au trimis, respectiv la sase, noua sau douasprezece grade Celsius. De asemenea, accesul publicului larg a fost interzis, pentru ca atmosfera sa permita membrilor juriului sa se concentreze.
Pentru medalii, au fost nominalizate doar 13 tari – Marea Britanie detinand suprematia, cu 36 de nominalizari, urmata de SUA, cu 17 si Suedia, cu 3. Irlanda, Finlanda si Noua Zeelanda au obtinut cate doua nominalizari, iar Germania, Polonia, Cehia, Japonia, Australia, Taiwan si Malayesia, cate una.
Saptamana trecuta, respectiv in data de 16 aprilie, s-au acordat 69 de distinctii, fiecare dintre nominalizati obtinand o medalie de aur, de argint, sau de bronz. In plus, pentru fiecare categorie s-a desemnat si un campion, ceea ce inseamna mai mult decat locul intai. De exemplu, la categoria „beri speciale”, campionul este Hitachino Nest Beer White Alte, din Japonia. Coriandru, miez de nuca, suc de portocale sau coaja de portocala – iata cateva din ingredientele extrem de neobisnuite folosite la fabricarea acestui sortiment de bere. Pana de curand, fabrica producatoare, situata la 100 de km de Tokyo, era specializata pe producerea de sake, bautura pe care a comercializat-o pe piata japoneza timp de 200 de ani.
Alaskan ESB (SUA) este un alt produs-campion, de asta data la categoria bere tip „ale”, la sticle si doze. Aceasta bere a castigat in urma cu doi ani o medalie de aur la acelasi concurs. Alaskan ESB s-a inscris la clasa berilor cu un continut de alcool mediu, clasa la care au participat 133 de concurenti. Produsul a fost lansat pentru prima data in 1989, ca o bere de sezon, dar succesul de piata a fost atat de mare, incat a ramas in portofoliul permanent al fabricii producatoare. Alaskan ESB este distribuita in nord-vestul Statelor Unite.     

OsCarurile berii, pe scurt

Din afara tarii gazda, Marea Britanie, au venit:
· 36% din berile concurente
· 50% din membrii juriului
In afara Marii Britanii au plecat:
· 48% din premii, cele mai multe in SUA
Misiunea juriului a fost:
· sa evalueze limpiditatea si culoarea berii, stabilitatea spumei
· sa identifice aromele specifice si eventualele arome straine
· sa aprecieze echilibrul insusirilor senzoriale

Limbajul berii tradus de o clujeanca

„Competitia a fost foarte riguroasa si dura”, ne asigura Monica Mandrutiu, singura romanca si singura… Lady care a facut parte din juriul care a decis, in Marea Britanie, care sunt cele mai bune beri din lume.
„Organizatorii au avut grija ca nici un membru al juriului sa nu-si deguste berea proprie. Probele nu au avut nici un semn distinctiv, iar codurile numerice s-au schimbat la fiecare runda, astfel incat nimeni sa nu poata identifica sortimentele degustate. In plus, la fiecare sesiune de selectie, componenta juriului era schimbata, membrii acestuia fiind rotiti permanent intre clase diferite”, afirma interlocutoarea noastra, divulgandu-ne astfel cateva aspecte care tin de culisele concursului.
De-a lungul celor 11 ani de cand lucreaza pentru compania Ursus SA din Cluj – Napoca, Monica Mandrutiu a ocupat mai multe functii, toate avand legatura cu calitatea berii. Intre 1992 si 1997 a fost inginer tehnolog – microbiolog la laboratorul Ursus. In aceasta perioada a urmat numeroase cursuri de specializare in strainatate. In urma cu doi ani, a participat la un curs avand ca tematica metodele de analiza senzoriala a berii si formarea degustatorilor profesionisti, organizat de South African Breweries (SAB) si sustinut de firma britanica Flavor Activ. Din 1998, este manager control calitate la Ursus Romania. Printre activitatile pe care le desfasoara in aceasta companie se numara si coordonarea programelor de educare si validare a performantelor degustatorilor din toate fabricile Ursus. De asemenea, Monica Mandrutiu este membra a Comisiei Europene de Degustare a SAB.
„Un degustator se formeaza intr-o perioada de timp relativ lunga, de cel putin trei ani. Trebuie sa aiba cunostinte de specialitate, sa-si dezvolte abilitatile senzoriale, descriptive, de identificare si diferentiere, precum si cele legate de estimarea intensitatii aromelor, pentru ca fiecare bere are personalitatea ei”, afirma Monica, cea mai cunoscuta femeie din Romania care intelege limbajul berii.

Trei din cele 69 de beri premiate in Marea Britanie

Sortiment: Tyskie Gronie
Producator: Kompania Piwowarska, Polonia (detinuta de SAB)
Medalia: aur la clasa 3 – beri tip Lager, cu un continut de alcool de 5,6 – 6,9% vol.
Fabrica din Tyskie are o traditie indelungata, functionand neintrerupt din 1629. Calitatea a fost principalul atribut asociat acestei beri de-a lungul timpului, iar premiile obtinute nu fac decat sa confirme inca o data acest lucru. Membrii juriului au fost impresionati de limpiditatea perfecta, culoarea aurie, spuma persistenta, gustul echilibrat si amareala fina. Acest sortiment foarte apreciat ocupa prima pozitie pe piata berii din Polonia.

Sortiment: Miller Genuine Draft
Producator: Beamish & Crawford,
Irlanda
Medalia: aur la clasa 2 – beri tip Lager cu un continut de alcool de 4,5 – 5,5% vol.
Sortiment american, berea Miller Genuine Draft este produsa din 1996 si de irlandezi, in fabrica Beamish & Crawford. Gustul proaspat, racoritor, curat este asigurat de folosirea celor mai alese ingrediente, a unei drojdii speciale si a unui procedeu unic de filtrare.

Sortiment: Alaskan Smoked Porter
Producator: Alaskan Brewing, SUA
Medalia: bronz la clasa 3 – beri cu ingrediente speciale.
Berea Alaskan Smoked Porter se produce din 1988 si este un sortiment foarte apreciat. Este o bere aparte: inchisa la culoare, complexa, cu un caracter distinctiv. Mirosul specific de fum se datoreaza unui malt special. Este o bere foarte diferita de ceea ce se bea in Romania. Spre deosebire de celelalte sortimente, pentru care timpul este un mare dusman, in cazul berii Alaskan Smoked Porter, o data cu trecerea vremii, gustul devine din ce in ce mai rafinat.