Salariile au crescut în ultimii ani voinicește, în timp ce prețurile mai mult au stagnat. Iar perspectivele sunt și mai roze, dacă este să o credem pe cuvânt pe Lia Olguța Vasilescu. Fie că lucrăm la stat și vom beneficia de noua lege a salarizării unitare, fie că lucrăm în privat, unde antreprenorii vor fi forțați să crească și ei salariile ca să-și poată păstra oamenii, veniturile populației vor crește.
Capital a organizat o conferință pe tema pieței imobiliare din România unde a invitat atât reprezentanți ai statului român cât și voci din sectorul antreprenorial. Iar toți cei prezenți au avut destul de puține divergențe atunci când s-a pus problema direcției în care va evolua piața imobiliară, în actualul context. Venituri mai mari, bucuria băncilor! Creditele pot fi oferite mai ușor unor oameni care câștigă mai mult. Iar bani disponibili sunt destui, în special datorită deciziei BNR de a micșora rezervele minime obligatorii ale băncilor comerciale. În consecință, prețurile locuințelor nu au cum să meargă decât într-o singură direcție: în sus!
Singura problemă care ar putea apărea este aceea a unei potențiale bule imobiliare. Tentația de a crește accelerat prețurile pe fondul abundenței de bani ieftini de pe piață este destul de mare. Totuși, este destul de greu de crezut că febra achizițiilor va mai cunoaște încă o dată gradul sinucigaș de dinainte de criza financiară mondială din 2008. Atât consultanții imobiliari cât și constructorii avertizează că o prea mare creștere de prețuri în imobiliare nu va putea fi înghițită de către potențialii cumpărători.
Să sperăm că aceste previziuni îmbucurătoare se vor confirma și că banii în plus pe care românii – cu precădere cei de la stat – îi vor primi la salariu vor lua direcția investițiilor în locuințe noi, unde cererea estimată de Adrian Vasilescu de la BNR se ridică la 1 milion de unități. Dacă banii vor fi folosiți pentru noi plasme tv, electrocasnice și automobile din import, există riscul ca acest PIB construit din consum pe datorie să se întoarcă împotriva noastră. Fiindcă banii nemunciți au neplăcutul obicei să se întoarcă, într-un fel sau altul, împotriva celor care au profitat de ei.