Aşa cum se poate vedea din imaginea de mai jos, joi, 29 noiembrie, după ora 22:00, producţia de energie verde (cea mai mare parte produsă de eoliene) a ajuns la 1437 de MW (adică18,6% din total), în timp ce energia produsă la Cernavodă era de 1.426 de MW (adică 18,5%).
Ziua de joi a fost una favorabilă energiei verzi, probabil, fiind cea mai bună zi din acest an în ceea ce priveşte producţia de energie verde. Conform datelor disponibile pe site-ul Transelectrica, începând cu ora 16:39, producţia a sărit peste 1.000 de MW, şi a închis ziua cu 1.375 de MW.
În urmă cu o săptămână, capital.ro scria că CEZ a instalat şi ultima eoliană la parcul de la Fântânele-Cogealac, capacitatea totală instalată fiind de 600 MW, ceea ce-i conferă statutul de cel mai mare parc continental din Europa. Investiţia totală a grupului CEZ în acest proiect a ajuns la 1,1 miliarde de euro.
Mai multe date şi poze despre cel mai mare parc eolian din România puteţi vedea aici.
Din 2009 şi până acum, capacitatea eoliană instalată s-a dublat anual, iar trendul va fi menţinut şi anul viitor. Lucrurile se vor schimba începând cu 2014, când accesul la finanţare va fi mai greoi. În cei patru ani, energia eoliană a crescut de la zero la 2.000 MW instalați, estimați până la finele lui 2012.
Citiţi şi: Rafalele din eoliene se mai domolesc. Banii vin cu porţia