Organizația Națiunilor Unite a abordat modul în care energia regenerabilă scade costurile energiei pentru toată lumea, creează locuri de muncă și, în general, conduce la o lume mai sănătoasă și mai sigură, decât una care continuă să se bazeze pe surse de energie murdară. 

Pentru prima dată, turbinele eoliene și panourile solare au produs 30% din energia necesară în Uniunea Europeană, rivalizând cu combustibilii murdari tradiționali, potrivit The Guardian. 

UE s-a concentrat pe energie curată în ultimii ani și acum începe să dea roade. Chris Rosslowe, analist la un grup de reflecție asupra climei, numit Ember, a declarat: „Asistăm la o schimbare istorică în sectorul energetic și se întâmplă rapid”.

Această schimbare a avut loc între prima jumătate a anului 2023 și prima jumătate a anului 2024, deși UE a folosit mai multă energie în general.

Îmbunătățirea s-a observat în 13 state UE

Îmbunătățirea s-a văzut în 13 state ale UE, care au produs mai multă energie din vânt și soare decât din surse murdare, potrivit TheCooldown.

Departamentul Energiei din SUA a explicat modul în care trecerea la surse de energie curată reduce poluarea. Iar asta înseamnă mai puțină secetă, mai puține incendii și mai puține specii pierdute.

Organizația Națiunilor Unite a abordat modul în care energia regenerabilă scade costurile energiei pentru toată lumea, creează locuri de muncă și, în general, produce o lume mai sănătoasă și mai sigură decât una care continuă să se bazeze pe surse de energie murdară. 

Această schimbare observată la nivelul Uniunii Europene poate aduce speranță și țărilor care se bazează și acum pe energia murdară, inclusiv Statelor Unite, potrivit National Wildlife Foundation.

După cum a subliniat Rosslowe, ”dacă statele UE își pot menține impulsul în ceea ce privește folosirea energiei eoliene și solare, atunci va începe cu adevărat eliberarea de dependența de energie fosilă”. 

Țintele pentru energia regenerabilă pot fi atinse doar cu măsuri adecvate

Andrea Hanman, om de știință de la Universitatea Tehnică din Danemarca, a adăugat: „Acest lucru demonstrează că tranziția la energie electrică a UE este posibilă și nu ar trebui să cedăm în fața pesimismului. Țintele de energie regenerabilă care trebuie îndeplinite sunt substanțiale, dar numai dacă se iau măsuri adecvate.

Este nevoie de doar câțiva ani de eforturi concentrate pentru a vedea schimbări măsurabile care pot face în mod activ viețile mai bune. Deși deciziile la nivel național sunt importante, puteți începe chiar de azi propria tranziție, instalând panouri solare sau o pompă de căldură