Grupul E.ON a reușit, în 2010, să finalizeze fuziunea activităților de furnizare a energiei, E.ON Energie România fiind acum noua companie integrată de gaze și electricitate, rezultată din unirea E.ON Gaz și E.ON Moldova Furnizare. „Suntem astfel mai competitivi și putem oferi unui client de furnizare a energiei electrice și gaze naturale”, a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România.
Principalele probleme cu care se confruntă E.ON Energie sunt costurile neacoperite din activitatea de furnizare a gazelor naturale, prețul de achiziție al gazelor nefiind acoperit de prețul final reglementat pentru consumatorii captivi. Conform companiei, valoarea costurilor neacoperite se ridică la 400 milioane lei în pentru perioada 2009 și 2010, iar pentru primul trimestru al acestui an sunt estimate acumularea a încă 240 milioane lei.
„Situația din prezent este chiar mai dificilă deoarece nivelul importurilor a crescut la 30% din total în ianuarie, iar în februarie și martie estimăm importuri de până la 40%”, spune Frank Hajdinjak, care adaugă că injecțiile relativ reduse din sistem au micșorat substanțial stocurile, ceea ce face obligatorie majorarea importurilor. Totodată, importurile s-au scumpit în ultimele luni, ca urmare a turbulențelor din Orientul Mijlociu.
E.ON România are o cotă de 43,24% din piața reglementată a gazelor naturale și 4,72% din cea liberă, și o cotă de 13% din piața reglementată a energiei electrice și 3% din cea liberă. Compania are 1,5 milioane consumatori de gaze și 1,4 milioane de electricitate.
Una dintre realizările anunțate de companie pentru 2010 este reducerea semnificativă a creanței CFR, care a coborât de la 153 milioane lei la 25 milioane lei. E.ON a reușit aceasta prin acordarea de dividende aferente 2009, statul beneficiind de 111,2 milioane lei. Practic, statul, acționar majoritar la CFR și minoritar la E.ON (cu 31,82%) a redus datoria către furnizorul de energie prin dividendele pe care nu le-a încasat.
E.ON a investit și anul trecut 323 milioane lei în dezvoltarea și modernizarea rețelelor de distribuție. Suma investită de la privatizarea din 2005 se ridică la 1,6 miliarde lei.
E.ON a pierdut 400 milioane lei în ultimii doi ani din cauza prețului reglementat al gazelor naturale
9 februarie 2011, 14:38
Ultima modificare în 9 februarie 2011, 16:38
E.ON și-a păstrat, anul trecut, cifra de afaceri la același nivel ca în 2009, când s-a situat la 4 miliarde lei. Dintre companiile din grup doar cea de distribuție gaze naturale a înregistrat pierderi cauzate de prețul regelementat, restul având rezultate pozitive.
Etichete:
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- ConocoPhillips a finalizat vânzarea acţiunilor Lukoil
- Contract de 34 milioane lei pentru Hidroconstrucția și Dafora
- Trei milionari din Top 300 împrumută 10 mil. euro de la BERD
- Schimbare de top management la Sony România
- Veniturile Enel au crescut cu 14% în 2010
- Unimpresa devine Confindustria Romania
- UPS și-a majorat profitul cu 48% în T4
- Euromedia-Betacons își restructurează departamentul de vânzări
- Eliminarea subvenţiilor la încălzire ar putea creşte cu 30% piaţa centralelor termice
- Shell: Profitul anual a crescut cu 61% în 2010, pe fondul majorării preţului petrolului