Citeşte un interviu cu Frank Hajdinjak, şeful E.ON România, pe capital.ro.
Potrivit Q Magazine, preluat de Agerpres, informaţia că E.ON ar putea renunţa la businessul din România pornit de la afirmaţia administratorului Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, care a precizat că o mare companie energetică ar putea părăsi România. Ulterior, surse din sistem au dezvăluit pentru Q Magazine că firma în cauză ar fi E.ON din Germania.
Publicaţia menţionată notează că două sunt motivele pentru care nemţii vor să renunţe la afacerea din România: problemele din ţara-mamă apărute odată cu decizia guvernului de a renunţa la energia nucleară, dar şi din cauza autorităţilor de reglementare Autoritatea Naţională de Reglementare din domeniul Energiei, care nu respectă legile în vigoare şi nu dau dovadă de seriozitate, predictibilitate şi consecvenţă în relaţia cu marii investitori.
‘Au mari probleme după închiderea centralelor nucleare din Germania, se gândesc la o reconfigurare a propriei strategii şi sunt foarte nemulţumiţi de cadrul de reglementare de aici. În plus, pot pleca uşor pentru că nu au foarte multe active aici’, au spus sursele citate de către Q Magazine.
Ulterior, contactaţi de către Q Magazine, oficialii E.ON România nu au confirmat informaţia privind intenţia de a pleca din România.
La începutul acestei luni, directorul general a E.ON România, Frank Hajdinjak, a afirmat există posibilitatea unei ‘bule’ în domeniul energetic, pe care îl consideră, alături de privatizări şi de parteneriatele public-private, priorităţi pentru atragerea investiţiilor străine în România în domeniu.
"România are nevoie de investiţii de până la 40 miliarde euro până în 2035 pentru sectorul energetic pentru că vor trebui modernizate: 60% din reţeaua de gaze, 31% din centralele hidro, peste 65% din reţelele de electricitate şi 80% dintre termocentrale", a spus Hajdinyak.
Conform topului celor mai performante companii energetice realizat de firma de consultanţă Platts, E.ON ocupă primul loc în rândul societăţilor integrate de electricitate şi gaze naturale din Europa.
Compania, care operează capacităţi de producţie de 73 GW, adică de 2,5 ori mai mari decât toate unităţile care generează electricitate din România, este prezentă în 19 state şi a generat, în 2010, afaceri totale de 92 miliarde de euro. Companiile grupului din România au realizat o cifră cumulată de aproape un miliard de euro.
E.ON a venit în România în anul 2005 când a făcut două achiziţii: distribuitorul de energie electrică Electrica Moldova pentru care a plătit 100 milioane de euro şi distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Nord, care a costat 303 milioane de euro. Grupul german ocupă al doilea loc în topul investitorilor germani din România, după retailerul Metro Cash & Carry.