Un purtător de cuvânt al companiei germane de utilităţi a declarat miercuri pentru Reuters că E.ON se aşteaptă să aibă câştig de cauză la Curtea Constituţională a Germaniei.
Declaraţiile E.ON vin după ce publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung anunţase că firmele germane de utilităţi, inclusiv E.ON, cer guvernului despăgubiri de 15 miliarde de euro în urma opririi reactoarelor nucleare.
Curtea Constituţională a Germaniei ar urma să solicite săptămâna acesta punctele de vedere ale acţionarilor şi guvernului privind validitatea plângerii E.ON.
Profitul E.ON, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, a scăzut în 2011 cu 50% din cauza închiderii reactoarelor nucleare şi a câştigurilor mai scăzute din generarea energiei şi a afacerii cu gaze naturale. Profitul net ajustat a înregistrat anul trecut un declin de 50%, la aproape 2,5 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari), în timp ce analiştii estimau un câştig de 2,33 miliarde de euro. Vânzările E.ON au crescut cu 22%, la 113 miliarde de euro.
Cele mai mari companii de utilităţi din Germania, E.ON şi RWE, îşi reconsideră operaţiunile după dezastrul de la Fukushima (Japonia). Imediat după catastrofa din Japonia, Germania a decis să-şi oprească cele mai vechi reactoare nucleare, în număr de opt şi să renunţe până în 2022 şi la celelalte nouă.
E.ON a anunţat că închiderea centralelor nucleare a avut un efect negativ de 2,5 miliarde de euro.
Pentru reducerea costurilor E.ON, prezentă şi în România, va renunţa la 11.000 din angajaţi şi va vinde active, analiştii estimând că valoarea acestora ar putea depăşi ţinta de 20,1 miliarde de dolari.
Anul trecut guvernul de la Berlin a impus o nouă taxă asupra centralelor sale nucleare, pentru a obţine anual 2,3 miliarde de euro, până în 2016, de la E.ON şi celelalte grupuri de utilităţi din Germania.