E.ON va continua să investească în România, deşi ar fi fost mai bine să păstreze în bănci banii alocaţi pieţei locale, potrivit reprezentanţilor grupului german de utilităţi, care spun că au nevoie de un mediu economic corespunzător şi de „semnale pozitive şi vizibile” din partea autorităţilor.

„Pentru E.ON ar fi fost mai avantajos să păstreze în bănci banii pe care i-a investit în România. E.ON nu este un investitor pe termen scurt. Vrem să continuăm să investim în România, dar avem nevoie de un mediu corespunzător, de semnale pozitive şi vizibile. Există astfel de semnale în privinţa CFR”, a declarat directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, la un seminar pe tema restructurării producţiei de electricitate.

Hajdinjak a adăugat că grupul înregistrează pierderi foarte mari, iar din 2005, când a intrat pe piaţa energetică românească, în niciun an nu a reuşit să raporteze acţionarilor rezultatele la care aceştia se aşteptau. „Trebuie să ne îmbunătăţim performanţele”, a spus Hajdinjak.

CFR-ul nu-şi achită datoriile la timp

Şeful E.ON a afirmat că activitatea grupului în România este influenţată nagativ şi de datoriile pe care CFR nu le achită de mai mult timp. Un alt element este impunerea de către autorităţile locale din Piatra-Neamţ a unei taxe de 70 milioane de lei pe terenurile pe care E.ON are instalaţii, care în opinia lui „nu are bază legală”.

Hajdinjak a adăugat că la 1 octombrie preţul gazelor importate va creşte cu circa 10% şi a afirmat că este „bucuros” să afle că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) intenţionează să menţină preţurile la electricitate şi gaze de la 1 octombrie, referindu-se la o declaraţie anterioară a preşedintelui Autorităţii, Petru Lificiu, prezent la seminar.

„Rolul politicii în energie trebuie minimalizat”

Pe de altă parte, Hajdinjak a afirmat că E.ON nu este „neaparat interesat” să investească în cele două mari companii energetice pe care statul intenţionează să le înfiinţeze, ci să investească în anumite părţi din aceste companii, precum hidrocentrale sau termocentrale.

„Este un pas bun pentru piaţa de electriciate din România, dar trebuie asigurată competiţia loială pe piaţă şi să avem un mediu stabil pentru investitori, astfel ca aceştia să continue să investească în continuare. Chiar dacă politicul influenţează energia în întreaga lume, rolul politicii în energie trebuie minimalizat”, a spus Hajdinjak.

E.ON este acţionarul majoritar al fostelor companii de stat Electrica Moldova şi Distrigaz Nord, care au activităţi de distribuţie şi furnizare a electricităţii, respectiv distribuţie de gaze naturale.

SURSA: Mediafax