E.ON: acţionarii au sprijinit strategia, la ultima Adunare Generală anuală, a anunţat joi cea mai mare companie de utilităţi din Germania. 

"La Adunarea Generală a acţionarilor, am avut o majoritate de aproape 97% din proprietarii noştri care au sprijinit strategia referitoare la cele trei afaceri: gaze şi reţele energetice, energie regenerabilă şi clienţii de retail. Vom implementa cu succes această strategie", a declarat un purtător de cuvânt al E.ON. 

Vânzarea de active la divizia de energie regenerabilă se află printre posibilele opţiuni, dacă se creează valoare, a precizat purtătorul de cuvânt al E.ON. 

Precizările vin după ce revista germană WirtschaftsWoche a anunţat, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că E.ON ia în considerare divizarea unei părţi din reţeaua sa energetică sau majorarea capitalului, pentru a compensa scăderea taxelor la reţeaua de distribuţie, plata programată pentru stocarea deşeurilor radioactive şi posibilele deprecieri de active. 

Planul ar urma să fie prezentat în 9 noiembrie, când cea mai mare companie de utilităţi din Germania va publica rezultatele financiare din trimestrul trei din 2016. 

Acţiunile E.ON au scăzut joi cu 0,3% la Bursa de la Frankfurt. 

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi. 

E.ON România a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de euro, iar investiţiile s-au ridicat la aproape 100 de milioane de euro, fiind cele mai mari de la intrarea companiei pe piaţa din România.

Pentru anul 2014, E.ON România raportase o cifră de afaceri de 1,08 miliarde de euro. ”Vrem să obţinem în acest an o cifră de afaceri de 5 miliarde de lei (1,11 miliarde de euro – n.r.). Totodată, am plătit taxe şi tarife statului român de 280 de milioane de euro anul trecut, iar în acest an estimăm că vom plăti 290 de milioane de euro”, a spus Hajdinjak, citat de Agerpres. El nu a dorit să spună ce profit a avut compania anul trecut, însă a precizat că acesta a fost ”rezonabil, dar nu exagerat”. E.ON a investit anul trecut în România circa 433 milioane de lei, respectiv 97 milioane de euro.

AGERPRES