În urma divizării E.ON va fi creată o nouă companie, Uniper, cu sediul în Dusseldorf, Germania. Acesta va prelua centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert din angajaţii E.ON. Activele Uniper vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON.
Sediul E.ON va fi la Essen, Germania. Compania a anunţat că se va concentra pe energiile regenerabile, vânzarea energiei către clienţi, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.
Firmele de utilităţi din Germania vând active din cauza costurilor privind dezafectarea centralelor şi a deciziei autorităţilor de la Berlin de a încuraja dezvoltarea energiilor regenerabile prin tarife care defavorizează termocentralele şi centralele nucleare.
Cancelarul Angela Merkel a anunţat că statul german va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile firmelor germane.
Cele mai mari companii de utilităţi din Germania, EON SE şi RWE AG, au decis să-şi separe centralele pe bază de combustibili fosili de energiile regenerabile.
Va fi un an foarte dificil, poate nu e cel mai bun moment pentru înfiinţarea Uniper, deoarece nu se întrevede în viitorul apropiat o redresare a preţului materiilor prime. Încă se poate face profit dar va fi mult mai dificil decât dacă preţurilor ar creşte constant, atunci trebuie doar să cumperi, să faci stocuri şi să vinzi ulterior, a apreciat analistul Elchin Mammadov, de la Bloomberg Intelligence, în Londra.
Uniper va fi condusă de Klaus Schaefer, care în octombrie 2013 a fost numit director financiar al E.ON.
Uniper vrea să acopere diferenţa între cererea de gaze naturale din Europa şi producţia internă, cu rezervele sale din Rusia contractele de gaze naturale lichefiate (LNG), a afirmat purtătorul de cuvânt al companiei Josef Nelles.
Chiar dacă în septembrie EON a decis să-şi păstreze reactoarele nucleare, Uniper va avea o capacitate de generare de 40.000 de megavaţi, a explicat Nelles, Din aceasta, aproximativ 60% provine de la gazele naturale, restul de la cărbune şi lignit.
Aproape o treime din cei 14.000 de angajaţi ai Uniper vor fi în Rusia. Dificultăţile economice ale Rusiei, provocate de sancţiunile occidentale şi scăderea preţurilor materiilor prime, au afectat şi câştigurile E.ON.
E.ON a raportat pierderi semnificative în trimestrul trei din 2015, după ce a înregistrat costuri speciale de 8,3 miliarde de euro (8,9 miliarde de dolari), în urma deprecierilor de active.
În perioada iulie – septembrie 2015, pierderile nete s-au situat la 7,25 miliarde de euro, faţă de pierderi de 835 milioane de euro în trimestrul trei din 2014. Vânzările au crescut în trimestrul trei din 2015 la 27 miliarde de euro, de la 25,76 miliarde de euro în perioada similară din 2014.
În septembrie, E.ON a avertizat că va înregistra costuri speciale de până la nouă miliarde de euro, din cauza preţului scăzut al electricităţii, al materiilor prime precum şi din cauza incertitudinilor privind reglementările din industria energiei.
Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 18%, la 5,36 miliarde de euro în primele nouă luni din acest an, de la 6,53 miliarde de euro în perioada similară din 2014, în urma vânzării operaţiunilor din Spania şi Italia şi a costurilor dezafectării reactoarelor nucleare.
Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.
AGERPRES