În urmă cu doi ani de zile, directorul general al E.ON România declara că “o decizie în privinţa proiectului termocentralei de la Brăila, ce urmează să fie realizată de compania de proiect Brăila Power, va fi luată în 2013”. În toamna anului trecut, reprezentanții companiei declarau pentru revista Capital că o decizie finală referitoare la termocentrală, care ar urma să funcționeze pe huilă, va fi luată după ce se va finaliza studiul de fezabilitate.
Astăzi, într-o conferință de presă, în care conducerea companiei a prezentat rezultatele financiare pentru anul trecut, Frank Hajdinjak a precizat că E.ON, alături de ceilalți doi parteneri – Termoelectrica și Enel -, a renunțat la proiectul de construire a termocentralei de la Brăilă.
Proiectul privind termocentrala de la Brăila, o unitate care urma să aibă o capacitate de 800 MW, a început încă din anul 2008. Discuțiile au trenat mai mulți ani între parteneri, abia în anul 2012 fiind înregistrată firma care urma să administreze noua investiție, Brăila Power SA.
Singura investiție privată de dimensiuni mari a fost realizată de OMV Petrom la Brazi (Ploiești), centrala în cogenerare intrând în exploatare cu câteva luni întârziere față de planul inițial, din cauza unor defecțiuni tehnice.
Capital.ro scria în toamna anului trecut că în perioada 2007-2013, au fost anunțate noi investiții în capacități de producție, în valoare totală de 4,7 miliarde de euro. Dacă la acestea se adaugă și investițiile prioritare anunțate de statul român, suma depășește 12 miliarde de euro, conform calculelor Capital.
Cea mai mare investiție urma să fie cea anunțată de grupul E.ON. O termocentrală cu o capacitate similară a fost anunțată de grupul Enel la Galați- o investiție estimată la aproape un miliard de euro. Și acest proiect a căzut, așa cum a anunțat directorul Enel România, Luca D’Agnese, pentru revista Capital.
Mai multe detalii citiți aici: Hiperinflație de megawați