Aceste cazuri de microcefalie s-au dovedit a fi cauzate de virusul Zika, transmis de țânțarii femeilor însărcinate.
Virusul infectează și ucide celulele care formează creierul, împiedicând dezvoltarea corectă a organului și apariția unor leziuni neurologice severe, scrie The Conversation.
Alți factori care au intensificat epidemia Zika
Oamenii de știință au început să se întrebe dacă ar putea exista și alți factori care au intensificat epidemia Zika. Și-au concentrat atenția asupra piriproxifenului, un pesticid aprobat la nivel mondial, utilizat împotriva insectelor in agricultură, inclusiv a țânțarilor.
Piriproxifenul a fost intens folosit în regiunile cu cel mai mare număr de cazuri de microcefalie.
De ce piriproxifenul a ajuns în apa potabilă din toată Brazilia
Acum, într-un nou studiu, se arată că piriproxifenul ar putea agrava efectele severe pe care virusul Zika le are asupra dezvoltării creierului fetal. La sfârșitul lui 2014, piriproxifenul a fost introdus în apa potabilă în toată Brazilia, pentru a controla populația de țânțari Aedes aegypti, care răspândește virusurile Dengue și Zika.
Se știe însă că insecticidul se acumulează în mediul înconjurător ani de zile, ajungând în cele din urmă în corpul uman. Deci, pentru a preveni potențialele efecte secundare, OMS a recomandat ca aportul zilnic de piriproxifen să depășească 0,3 mg / L pentru un adult mediu, iar concentrațiile în apă potabilă să fie mai mici de 0,01 mg / L.Deoarece bebelușii și fetușii absorb în general sau acumulează mai multe substanțe chimice decât adulții, aceștia pot prezenta un risc mai mare.
Prin urmare, este posibil ca expunerea la pesticide să agraveze dezvoltarea creierului copilului. Acest lucru poate agrava impactul pe care virusul îl are asupra capacităților intelectuale de mai târziu ale copilului și necesită investigații suplimentare.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin