CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă) a aprobat încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generată de pandemia de COVID-19. Conform unui comunicat transmis miercuri de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a convocat marţi seara, în sistem hibrid CNSU.

„În reuniunea CNSU a fost aprobată hotărârea privind încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generată de pandemia de COVID-19 şi aplicabilitatea art. 1 din Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 36 din 21.07.2020.

CNSU a aprobat această Hotărâre luând în considerare Raportul elaborat la cea de-a cincisprezecea reuniune a Comitetului de Urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la evoluţia bolii COVID-19, prin care s-a evidenţiat tendinţa de scădere a deceselor cauzate de COVID-19, a spitalizărilor şi a internărilor în secţiile de terapie intensivă, precum şi nivelurile ridicate ale imunităţii populaţiei la SARS-CoV-2”, se arată în comunicatul Guvernului.

Nu mai este urgență

Potrivit acestuia, aceste concluzii au fost coroborate cu poziţiile oficiale adoptate public de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit cărora COVID-19 „a devenit o problemă de sănătate stabilă ce nu mai constituie o urgenţă” de sănătate publică de interes internaţional.

Conform hotărârii, măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2 se aplică în conformitate cu metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Pandemia a început în 2019

Infecția cu virusul SARS COV-2 a apărut în decembrie 2019 în orașul Wuhan, China, de unde s-a propagat în majoritatea provinciilor chineze și majoritatea țărilor din lume, provocând o pandemie. În Europa cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Spania.

În România, decretul pentru instituirea stării de urgență a fost semnat de președintele Klaus Iohannis la 16 martie 2020. Inițial, au fost confirmate numai cazuri de import din Italia la persoanele venite din această țară sau care au avut contact cu o persoană din această țară.

O sursă importantă a infecției în România sunt persoanele venite din afară care nu s-au autoizolat la domiciliu sau care au mințit că nu au fost într-o zonă afectată de infecția COVID-19.

Fostul Ministrul al Sănătății, Victor Costache, a afirmat că din cele 277 de cazuri confirmate până în 19 martie 2020, peste 80 la sută erau cazuri de import și ceilalți erau contacți ai cazurilor de import.