În cadrul unei conferințe de presă, Eteni Longondo, ministrul congolez al Sănătății, a declarat că epidemia de rujeolă nu mai există pe teritoriul țării respective.

”Putem spune că, de o lună, această epidemie a fost eliminată pe întreg teritoriul nostru (…) Putem spune că rujeola nu mai există” în RD Congo, a anunţat ministrul Eteni Longondo în timpul a unei conferinţe de presă.

Vaccinurile vor continua

Oficialul a mai declarat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că peste 7.000 de copii au pierdut lupta cu rujeola, având în vedere că a fost cea mai mortală boală.

”Epidemia de rujeolă a progresat lent, dar a fost cea mai mortală. A luat peste 7.000 dintre copiii noştri”, a adăugat ministrul.

Potrivit ministrului congolez, vaccinările copiilor împotriva rujeolei vor continua chiar dacă de o lună nu s-a mai anunțat niciun caz.

Oficialul a indicat de asemenea că ”vaccinările de rutină vor continua” la copii, pentru a se evita reapariţia acestei boli care cunoaşte ”vârfuri periodice”.

Primele cazuri

Republica Democrată Congo a avut primul caz de rujeolă în iulie 2018. La începutul acestui an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că sunt ”peste 335.413 cazuri suspecte şi 6.362 de decese”.

Pe lângă epidemia de rujeolă, Republica Democrată Congo se mai luptă și cu pandemia de coronavirus. Așadar, în prezent, COVID-19 a ucis 251 de persoane din cele 9.891 cazuri înregistrate începând de la data de 10 martie.

O epidemie de febră hemoragică cu virusul Ebola a fost, de asemenea, declarată la 1 iunie în provincia Equateur (nord-vest) şi a ucis până în prezent 43 de persoane, potrivit celor mai recente cifre oficiale.

În România, rujeola este dată uitării

Probleme mari în România. O altă epidemie face ravagii pur și simplu. Sunt deja peste 20.000 de cazuri, dar și zeci de decese.

Cazurile de rujeolă lovesc dur România. Este deja alertă de rujeolă în județul Cluj, unde au fost depistate 11 cazuri noi în ultimele două săptămâni, cele mai multe din întreaga țară.

Datele au fost furnizate de Institutul de Sănătate Publică care arată că epidemia de rujeolă declarată acum patru ani, încă nu s-a încheiat.

Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în România este unul extrem de ridicat. Au fost raportate până la dată de 17 iulie 20 204, din care 64 sunt decese.

În perioada 6 – 17 iulie, au fost raportate încă 12 cazuri noi confirmate în două județe, unul în Satu Mare, 11 în Cluj.

Rujeolă sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare că o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceală. Boala se transmite pe calea aerului, prin tușe sau strănut.