Epidemia se extinde în România chiar acum. Sute de cazuri au fost deja confirmate

rujeolă

SURSA FOTO: Dreamstime

Medicul Mihai Craiu a lansat un avertisment cu privire la epidemia de rujeolă. Au fost confirmate sute de cazuri doar în ultima săptămâna. Potrivit specialistului, principalele victime sunt copiii.

În ultima săptămână au fost confirmate aproape 500 de noi cazuri de rujeolă în toată țara. Majoritatea cazurilor sunt raportate sunt la copii, iar un bebeluș de 7 luni a murit zilele trecute din cauza bolii.

Au fost confirmate sute de cazuri de rujeolă

Copilul ar fi luat virusul de la fratele mai mare, în vârstă de 3 ani, care nu era vaccinat. În acest context, medicul pediatru Mihai Craiu a oferit mai multe explicații.

Potrivit specialistului, principalele victime sunt copiii, ci nu adulții. Totodată, acesta a susținut că epidemia poate fi oprită dacă „ar fi foarte puțini care ar putea să ia boala”.

„Cei mai mulți dintre ei au întrebări, unele legitime, altele ușor mai fanteziste și răspunsul simplu pe care l-au dat toate autoritățile de reglementare din lume este că, dacă măcar cei nehotărâți ar fi convinși să se vaccineze, nu ar exista condițiile pentru ca într-o colectivitate să se poată multiplica numărul de cazuri cu viteza pe care ați menționat-o dumneavoastră. Adică dacă ar fi foarte puțini care ar putea să ia boala, s-ar opri epidemia, ăsta-i răspunsul foarte simplu”, a spus acesta pentru B1 TV.

Soluția este o discuție mai bună

În opinia specialistului, soluția este o discuție mai bună. Oamenii ar trebui să vorbească, în primul rând, cu medicul de familie. Totodată, medicul a susținut că „ar trebui să existe niște sancțiuni pentru iresponsabili”.

„În principiu, în cele peste 150 de țări din lume, unde vaccinarea împotriva rujeolei este implementată, se observă izbucniri epidemice numai în scenariile în care vaccinarea încetinește sau oprește. Deci legătura clară între protecție și vaccinare e dovedită deja din 1963, deci de acum 60 de ani, de când a apărut primul vaccin împotriva rujeolei.

Soluția cred că este o mai bună discuție, în primul rând, a medicului de familie, care întâlnește prima oară familia și în al doilea rând, ar trebui să existe niște sancțiuni pentru iresponsabilii care propovăduiesc strategii alternative, unele cu beneficiu personal, câștigă capital ori financiar ori de altă natură. În alte țări, persoane publice care vin și denigrează orice strategie de prevenție suportă consecințele legii. La noi, poți să spui absolut orice și nu se întâmplă nimic”, a completat medicul.

Ulterior, medicul a spus cât de periculoasă este rujeola și cine poate fi mai afectat de această boală. Conform specialistului, unul dintr-o mie de copii care fac rujeolă „ar putea să moară”. Acesta a spus că riscul este foarte mare.

Probabilitatea să mori de rujeolă, spune medicul, este „la fel de mare ca probabilitatea de a muri într-un accident de circulație în România”.

Până la data de 12 decembrie, numărul cazurilor de rujeolă raportate era de 2.010. Până la data de 17 decembrie, acesta a crescut la 2.455, indicând o creștere de 445 de cazuri în ultima săptămână de raportare.

Potrivit datelor din 19 decembrie, județul Mureș înregistrează cel mai mare număr de cazuri, totalizând 711 de îmbolnăviri. Dintre acestea,  83 s-au consemnat în decursul săptămânii trecute.

În ceea ce privește județul Brașov, numărul cazurilor a crescut de la 334, înregistrate până la 12 decembrie, la 510, adăugându-se astfel 176 de noi îmbolnăviri până la data de 17 decembrie.