Epidemia rușinoasă care face prăpăd în Ungaria! Numărul infecțiilor a crescut cu 40%

Ungaria Romania

SURSA FOTO: Dreamstime

Epidemie rușinoasă în Ungaria! Datele oficiale arată că numărul cazurilor de infectare cu această boală a crescut cu aproape 40%. Despre ce afecțiune este vorba?

Epidemie de sifilis în Ungaria

Epidemie rușinoasă în Ungaria! Conform statisticilor oficiale, numărul cazurilor de sifilis înregistrate în țara vecină a crescut cu aproximativ 40% între anul 2018 și prezent.

Pentru alte boli cu transmitere sexuală, nu există o creștere semnificativă similară. Cu toate acestea, situația reală este mai gravă decât cifrele raportate de serviciile de sănătate, potrivit HVG.hu.

Timea Tisza, specialistă în dermatologie și medicină sexuală, remarcă că, pe lângă absența screening-ului și a prevenției din partea statului, există deficiențe în conștientizarea sexuală a maghiarilor. În timp ce pornografia explicită este accesibilă cu un singur clic, când vine vorba de bolile cu transmitere sexuală, deodată, se observă o atitudine mai rezervată. Cu toate acestea, netratarea bolilor cu transmitere sexuală poate conduce la consecințe grave pe termen lung, afectând atât individul, cât și societatea.

Bolile cu transmitere sexuală, neglijate

Există concepții greșite despre bolile cu transmitere sexuală (BTS). Una dintre ele ar fi „Nu am niciun simptom, nu-mi schimb partenerii, nu pot avea probleme”. Aceasta ar putea persista la nesfârșit în societate. De asemenea, multe persoane consideră boli precum sifilisul sau gonoreea ca fiind depășite și uitate în afara cărților de istorie.

În decembrie, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat cel mai recent raport anual (cu date până în 2021). Acesta indică o creștere a cifrelor în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European după epidemia de coronavirus. În special, s-au înregistrat multe cazuri noi de chlamydia și gonoree. Același trend este observat și în cazul sifilisului. Deși este adesea uitat, a afectat peste 25.000 de persoane numai în Uniunea Europeană în 2021.

Peste 30 de agenți patogeni pot fi transmiși prin contact sexual

Peste 30 de bacterii, viruși și paraziți diferiți pot fi transmiși prin contact sexual. Opt dintre aceștia sunt agenți patogeni prioritari, cu o prevalență mai mare în întreaga lume. Printre aceștia se numără sifilisul bacterian, gonoreea, chlamydia și trichomoniaza parazitară. Acestea sunt, în prezent, vindecabile, cu toate că rezistența la antibiotice devine o problemă crescută, mai ales în cazul gonoreei. Mulți oameni infectați nu prezintă simptome, Iar acest lucru a dus la schimbarea denumirii acestui grup de boli din STD (boli cu transmitere sexuală) în ITS (infecții cu transmitere sexuală).