Avertisment dur lansat de medicul primar pneumolog conf. dr. Irina Strâmbu de la Institutul ”Marius Nasta” din București. El a spus că epidemia de gripă se află în plină desfășurare. Conform acestuia, pacienții au devenit conștienți de simptomele unei boli severe.
Deși majoritatea celor care ajung la spital nu sunt vaccinați, există încă posibilitatea de a efectua vaccinarea antigripală.
Ne aflăm în mijlocul unei epidemii de gripă
Irina Strâmbu a avertizat că ne aflăm în mijlocul unei epidemii de gripă, cu un număr semnificativ de cazuri. Ea a admis că românii știu deja ce înseamnă o boală virală. Au învățat să-și dea seama de simptome după experiența cu COVID-19.
Conform doctorului, testele pentru gripă sunt acum mult mai frecvente, datorită creșterii conștientizării generate de COVID-19. Ea a spus că în spital, în special, sunt pacienți cu boli cronice, care dezvoltă aceste infecții virale.
Majoritatea cazurilor sunt de tip A
Conform doctorului, majoritatea cazurilor sunt de gripă de tip A, dar există și cazuri de gripă de tip B.
„Ei vin la noi pentru că ei ne cunosc, sunt instruiţi ca atunci când le e rău să ni se adreseze şi vin şi constatăm că au aceste infecţii virale cu complicarea bolii de fond”, a declarat dr. Irina Strâmbu, miercuri, la Medika TV.
Ea a fost întrebată dacă pacienții afectați de gripă sau viroze au fost vaccinați. Medicul a subliniat că mulți dintre aceștia nu au efectuat vaccinarea. Doctorul a recunoscut că nici ea nu și-a administrat doza în acest sezon. Irina Strâmbu a subliiat că vaccinarea antigripală nu era foarte populară înainte. Ea a menționat că, în acest an, nu s-a imunizat pentru că nu s-a organizat să își achiziționeze doza.
Dr. Irina Strâmbu susține că vaccinarea antigripală nu este foarte răspândită
Cu toate acestea, ea a spus că, în general, vaccinarea antigripală nu este foarte răspândită.
Medicul a adăugat că vaccinarea încă mai poate fi efectuată. Conform medicului, epidemia de gripă se va mai menține pentru cel mult două luni.
Vaccinarea a spus ea, este încă o opțiune. Medicul a susținut că trebuie să se evite răspândirea virusului. Persoanele simptomatice, fie că sunt testate sau nu, fie că rămân acasă sau se află în comunitate, trebuie să poarte mască. Doar așa, a menționat ea, se va putea preveni răspândirea virusurilor.