Întrebată dacă, în ianuarie, când OMS a aflat despre pandemia din Wuhan, a știut că ar putea fi un nou tip de coronavirus, Van Kerkhove a precizat: „Desigur, sunt expert în coronavirus. Dar ar fi putut fi alte virusuri sau Legionella. Întrebările importante erau evidente: ce fel de agent patogen era? Unde au fost infectați pacienții și cât de mulți oameni au fot infectați?”
O altă întrebare care revenea era dacă acest agent patogen se transmitea de la animale la oameni. Experta OMS a povestit și experiența din China, în februarie, pentru a analiza cu alți experți situația epidemiologică, iar Der Spiegel a vrut să afle dacă i s-a părut că oficialii chinezi ascund anumite lucruri. „Nu știi niciodată cu nicio misiune OMS, indiferent în ce țară călătorești. Chinezii doreau să pună capăt focarului. Ne-au explicat cum să o facem. Raportul nostru a fost plin de informații noi, importante”.
Și pentru că OMS va începe în curând o altă misiune în China pentru a găsi originea pandemiei, Van Kerkhove spune că este vorba de o colaborare pe termen lung. „Virusul se pare că provine de la un liliac. Dar găsirea acestuia poate dura ani. Este important să aflăm mai întâi ce animale pot acționa ca gazde intermediare între lilieci și oameni. De la aceste animale, virusul ar putea ajunge cu ușurință la oameni, din nou și din nou. Căutarea originii pandemiei va începe, desigur, în Wuhan. Echipa OMS va examina primii pacienți corona și va căuta indicii”.
Publicația germană amintește că mai multe companii farmaceutice au dezvoltat și testat vaccinuri anti-covid. Iar experta OMS a fost întrebată când va reveni la normal viața oamenilor. „În multe țări europene, vom avea o iarnă grea. Cu siguranță, Europa ar putea învăța multe din Asia. Multe țări din Orientul Îndepărtat au reușit să împingă numărul de cazuri în jos și au rămas vigilente. În vară, Europa ar fi avut șansa să ajungă la un număr stabil, dar prea mulți oameni s-au comportat de parcă pandemia s-ar fi încheiat deja”.
Vom putea să spunem la un moment dat că„epidemia s-a încheiat”, a vrut să afle, în final, jurnalistul Der Spiegel. ”Din păcate, numărul de cazuri nu va scădea în mod vizibil în urma vaccinării până în a doua jumătate a anului 2021. Urmează să fie imunizate în principal persoanele în vârstă și pacienții cu risc ridicat. E bine să-i protejăm și sperăm că acest lucru va reduce considerabil numărul de decese. Pe de altă parte, ele nu răspândesc virusul la fel de mult ca persoanele mai tinere. Doar prin vaccinarea persoanelor mai tinere numărul cazurilor va scădea. Deocamdată, vaccinul e doar o altă armă în arsenalul nostru, dar nu un panaceu. Din păcate, va trebui să menținem măsurile de sănătate încă multă vreme”, a declarat experta OMS, conform spiegel.de.