Astfel de schimbări masive nu au început dintr-o dată, într-un singur loc sau la un moment dat.
Un comitet internațional de oameni de știință – Anthropocene Working Group – a propus ca Antropocenul să fie considerat o epocă pe scara de timp geologică, începând din 1952. Markerul lor stabilit de ei au fost emisiile radioactive din testele cu bombe cu hidrogen.
Înainte de Antropocen. Holocenul a început la încheierea ultimei ere glaciare, acum 11.700 de ani
Înainte de Antropocen. La 4 martie 2024, comisia responsabilă cu recunoașterea unităților de timp din cea mai recentă perioadă de timp geologic – Subcomisia pentru Stratigrafie Cuaternară – a respins acea propunere. Aeasta a stabilit că adăugarea unei epoci antropocene și încheierea epocii Holocenului nu sunt susținute de standardele folosite pentru a defini epocile.
Holocenul a început la încheierea ultimei ere glaciare, acum 11.700 de ani, când marii gheţari care au acoperit anterior Pământul au început să se retragă, scrie Science Alert.
Ideea originală a Antropocenului
Termenul Antropocen a fost inventat de chimistul Paul Crutzen, laureat al Premiului Nobel, în 2000, care a definit timpurile noastre ca o epocă a transformării planetare cauzate de oameni, de la schimbările climatice până la pierderea biodiversității, poluarea cu plastic, mega incendii și multe altele.
Crutzen a susținut inițial că Antropocenul a început în ultima parte a secolului al XVIII-lea, ca un produs al erei industriale. El a mai remarcat că stabilirea unei date mai precise ar fi „arbitrară”.
Potrivit geologilor, noi, oamenii, trăim în epoca Holocenului de aproximativ 11.700 de ani, de la sfârșitul ultimei ere glaciare.
Societățile umane au început să influențeze biodiversitatea și clima Pământului prin agricultură, cu mii de ani în urmă.
Aceste schimbări au început să se accelereze în urmă cu aproximativ cinci secole, odată cu ciocnirea colonială dintre lumea veche și cea nouă. Și, după cum a remarcat Crutzen, clima Pământului a început să se schimbe odată cu utilizarea tot mai mare a combustibililor fosili în timpul Revoluției Industriale, care a început la sfârșitul anilor 1700.
Antropocenul ca epocă
Definirea unei epoci antropocene începând cu 1950 a venit din dovezi covârșitoare, conform cărora multe dintre cele mai importante schimbări ale erei umane s-au schimbat dramatic în acea perioadă, într-o așa-numită „Mare accelerare” identificată de climatologul Will Steffen și alții.
Radioizotopi precum plutoniul din testele cu bombe cu hidrogen efectuate în această perioadă au lăsat urme clare în sol, sedimente, copaci, corali și alte înregistrări geologice de pe planetă.
Epoca Antropocenului a murit. Trăiască Antropocenul!
Deci, de ce a fost respinsă Epoca Antropocenului? Și ce se întâmplă acum?
Propunerea de a adăuga o Epocă Antropocenă la scara de timp geologică a fost respinsă din mai multe motive, niciunul dintre ele legat de faptul că societățile umane schimbă această planetă. De fapt, contrariul este adevărat.
Așa cum geologul Bill Ruddiman și alții au scris în ”Science Magazine”, în 2015, „este logic să definim începutul unei epoci dominate de oameni, timp de milenii, după ce majoritatea pădurilor din regiunile arabile au fost tăiate pentru agricultură?”
Discuțiile despre o epocă antropocenă nu s-au încheiat încă.
Lipsa unei definiții oficiale a unei epoci antropocene nu va fi o problemă pentru știință.
O definiție științifică a Antropocenului este deja disponibilă sub forma Evenimentului Antropocen, care definește, practic, Antropocenul în termeni geologici simpli ca fiind „un eveniment complex, transformator, și în desfășurare, similar cu Marele Eveniment de Oxidare”.