Epoca de aur a legătorilor economice dintre Marea Britanie și China s-a încheiat. Rishi Sunak: Reprezintă o provocare sistematică
Prim-ministrul Marii Britanii spune că ”epoca de aur” a relațiilor cu China a luat final. Rishi Sunak a declarat, în primul său discurs de politică externă, că va evolua poziția Marii Britanii față de cea condusă de Xi Jinping.
De asemenea, el a mai precizat că legăturile economice mai strânse, care au avut loc în trecut, au fost naive și că Regatul Unit trebuie să dea acum dovadă de un pragmatism robust față de competitori. Totuși, prim-ministrul britanic a avertizat împotriva așa-numitei retorici a Războiului Rece, subliniind că importanța Chinei nu poate fi ignorată.
Declarațiile sale au venit în contextul în care el a fost supus mai multor presiuni din partea deputaților conservatori pentru a înăspri poziția Marii Britanii față de China. De asemenea, discursul, care a avut loc în cadrul banchetului Lordului Primar din Londra, a avut loc după ce weekend-ul trecut au avut loc mai multe proteste în China, acolo unde oamenii au ieșit în stradă din cauza restricțiilor dure anti-COVID.
Un jurnalist BBC a fost reținut în China pentru câteva ore
În cadrul protestelor, poliția a făcut mai multe arestări, printre care se află și un jurnalist BBC. Acesta a fost reținut în timp ce relata despre un protest din Shanghai. El a fost lovit de polițist și reținut pentru câteva ore. Totul s-a întâmplat în cursul zilei de duminică.
Prim-ministrul britanic a mai spus, în fața unei audiențe formate din lideri de afaceri și experți în politică externă, că țara condusă de Xi Jinping a ales să ia măsuri mai dure, făcând referire și la arestarea jurnalistului BBC.
„Recunoaștem că China reprezintă o provocare sistemică pentru valorile și interesele noastre, o provocare care devine tot mai acută pe măsură ce se îndreaptă spre un autoritarism și mai mare”, a spus el.
Amintim că expresia ”epoca de aur” se referă la perioada în care David Cameron era premier al Marii Britanii. La acea vreme, legăturile economice erau mai strânse cu China, însă, de atunci, relațiile dintre Londra și Beijing s-au deteriorat.
Marea Britanie va continua cu aliații pentru gestionarea concurenței acerbe
Nu în ultimul rând, prim-ministrul britanic a anunțat că Marea Britanie va colabora cu aliații, referindu-se la Statele Unite ale Americii (SUA), Canada, Australia și Japonia, cu scopul de a „gestiona această concurență tot mai acerbă, inclusiv prin diplomație și angajament”.
„Aceasta înseamnă să le ținem piept concurenților noștri, nu cu o retorică grandioasă, ci cu un pragmatism robust”, a adăugat el.
Prim-ministrul britanic urma să aibă o întrevedere cu președintele Chinez, la summit-ul G20 din Indonezia, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauza rachetei care a explodat în Polonia.
Amintim că Liz Truss, fostul prim-ministru al Marii Britanii, avea de gând să recalifice China ca fiind o amenințare pentru Regatul Unit în cadrul unei revizuiri a politicii externe.
Mai mult decât atât, premierul Regatului Unit a precizat că țara condusă de Xi Jinping este o provocare sistematică, subliniind că vor exista mai multe detalii anul viitor despre revizuire.