The Week scrie că poziția lui Joe Manchin privind obstrucționarea votării legii ar putea atrage și mai mult interes. Iar negocierile cu privire la facura de cheltuieli ale lui Joe Biden ar putea capta și mai multă atenție din partea presei.

Blocaj în SUA

Dar un proiect de lege pregătit să treacă de Senat cu o marjă largă este, probabil, mai interesantă decât orice. New York Times o numește „cea mai extinsă legislație de politică industrială din istoria SUA”. Și ar putea fi cea mai puternică dovadă de până acum că era neoliberală din politica americană este moartă și îngropată, subliniază The Week.

Sursa citată amintește că, de la administrația Reagan și până la Obama, ambele partide americane au înclinat spre favorizarea comerțului liber.

Dintr-un raționament dublu: eliminarea barierelor în calea comerțului, deschiderea piețelor către bunuri și forță de muncă, ar fi dus la o creștere economică, cu beneficii mari pentru toată lumea. De asemenea, ar fi contribuit la plantarea semințelor liberalismului politic în locuri care până atunci rezistaseră la „momeala societății deschise”.

Întotdeauna stânga a fost oarecum sceptică față de prima afirmație, din cauza tendinței comerțului liber de a încuraja companiile să asigure locuri de muncă bine plătite în străinătate, subliniază The Week.

Donald Trump a câștigat alegerile din 2016 și cu astfel de argumente ale dreptei. Dar ceea ce pare că a înclinat cu adevărat balanța este o prăbușire a credinței în al doilea set de argumente: puterea piețelor deschise de a răspândi liberalismul politic, China fiind principalul catalizator al declinului.

China, cel mai mare adversar al SUA

Noul proiect de lege se referă în primul rând la a acorda Statelor Unite un avantaj suplimentar în competiția comercială și militară cu Beijingul, într-un moment în care China este privită unanim drept cel mai mare adversar geopolitic și rival economic al Americii.

Nu mai trebuie să credem că un comerț liber va aduce China în rândul ordinii internaționale liberale conduse de SUA. Acum suntem de acord că trebuie să punem pe primul loc America, precum și producția și cercetarea americană, consideră publicația americană.

Aceasta este o schimbare uriașă față de acum 20 de ani. Dar și cel mai mare indiciu de până acum că momentul neoliberal din politica americană s-a încheiat. Și nouă eră, mai naționalistă, ia naștere.