Epure, Biroul de credit: „Restanţele la credite vor continua să crească”

Ponderea creditelor restante în totalul împrumuturilor se ridica la 6%, în luna mai 2011, iar restanţele vor continua să crească, a arătat, marţi, Şerban Marian Epure, director general al Biroului de Credit, într-o conferinţă de presă.

‘Începând cu 2009, cu criza care şi-a făcut simţite efectele şi în România, acest ritm de creştere (a restanţelor la credite – n.r.) a fost mult accelerat. În mai 2011 vorbim de o pondere de aproximativ 6% a restanţelor în total sume datorate. Mesajul a fost că activitatea de creditare va creşte dar nu foarte mult. Pe acest fond mă aştept ca restanţele să continue să crească. Nu am văzut în acest an un trend de descreştere al acestora. Mă aştept să crească în continuare. Nu cred că acest ritm va fi unul susţinut şi nu vom înregistra o pondere semnificativă a restanţelor în soldul creditelor’, a afirmat Epure.

Potrivit acestuia, la sfârşitul lui 2008 se consemna o creştere a restanţelor şi a numărului restanţierilor, dar una sănătoasă pentru că se înregistra pe fondul creşterii activităţii de creditare.

Biroul de Credit are peste 700.000 de debitori cu restanţe curente înregistrate în baza de date. Potrivit lui Epure, valoarea medie a restanţei a crescut dar nu au fost făcute calcule în acest sens. ‘Preferăm să ne uităm la partea plină a paharului în sensul că sunt mult mai mulţi debitori în baza de date a Biroului de Credit care şi-au plătit ratele la timp decât restanţierii. Restanţele au crescut pe fondul şomajului, a cursului de schimb care nu a fost bun la un moment dat’, a mai afirmat oficialul Biroului de Credit.

Portretul restanţierului a rămas acelaşi în 2010 ca şi în 2008, adică bărbat în vârstă de 30-34 ani din Bucureşti, cu o restanţă de valoare relativ mică la un credit de consum în lei, informează datele Biroului de Credit.

SURSA: Agerpres