Equest Investments Balkans Limited (EIB) a investit anul acesta 45 de milioane de dolari in trei locatii pentru depozitarea deseurilor in Bulgaria si a vandut 31% din actiunile detinute la compania Vitosha Insurance catre UNIQA Insurance. Totodata, EIB a depus un avans de cinci milioane de euro pentru achizitia unei participatii de 67% din capitalul unei companii care detine doua milioane de metri patrati in Borovets, cea mai veche statiune de ski din Bulgaria, informeaza un comunicat al companiei.

EIB detinea la sfarsitul anului 2006 active in valoare de 310 milioane de euro dintre care 227 de milioane de euro era valoarea investitiilor efectuate de Equest in sapte companii iar 76 de milioane, lichiditati disponibile pentru investitii. Printre operatiunile EIB din 2006 se numara listarea pe piata AIM a Bursei din Londra si achizitia a 75% din capitalul social al unuia dintre principalele lanturi de electronice din zona Balcanilor, Technomarket. 

“2006 a fost un an important pentru afaceri. Alaturi de investitii importante in operatiuni din zona noastra tinta, am lansat compania pe piata AIM a Bursei din Londra pentru a-i creste notorietatea in randul investitorilor si pentru a imbunatatii lichiditatea actiunilor companiei. Totodata, aderarea Romaniei si a Bulgariei in ianuarie a dat un avant pozitiv economiilor acestor tari, avant care va sustine cresterea companiilor noastre in urmatorii ani”, a declarat John Carrington, presedinte Equest Investments Balkans. 

Companiile in care Equest detine participatii sunt Avto Union – dealer de Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Mazda, Opel, Chevrolet, Piaggio, Vespa si Gilera in Bulgaria,  AXIS Retail, Citadel – companie imobiliara care detine in Romania un teren de 84 de hectare la 25 de kilometri de Bucuresti, Familia Stores – unul dintre principalele lanturi de magazine de produse alimentare in Bulgaria, Immofinance – developer imobiliar in Bulgaria si in tarile vecine, Pelican – developer de spatii comerciale si Vitosha Insurance – a cincea mare companie de asigurari din Bulgaria.  

EIB a achizitionat anul trecut contra sumei de 71 de milioane de euro grupul Tehnomarket, principalul retailer de electronice din Bulgaria cu o cota de piata de 47%. Tehnomarket a inregistrat in 2006 venituri de 310 milioane de euro, in crestere cu 19% fata de 2005. Anul acesta Tehnomarket intentioneaza sa-si majoreze numarul de magazine din Bulgaria prin deschiderea a noi trei unitati, sa-si stabileasca o prezenta in Romania si sa-si extinda activitatile in Macedonia. 

Sursa: Capital 30 Aprilie 2007