Equest Balkan Properties (EBP), cu o expunere de 59% pe piaţa imobiliară românească, a anunţat în raportul financiar aferent anului trecut că Moldova Mall din Iaşi a fost activul cu cea mai proastă performanţă din portofoliul companiei. Nici parcul de retail Vitantis nu a mers mai bine, deoarece „galeriile comerciale au eşuat în atingerea potenţialului“. Compania a înregistrat anul trecut pierderi de 62 mil. euro, comparative cu cele din 2008. „Chiar dacă a fo
Equest Balkan Properties (EBP), cu o expunere de 59% pe piaţa imobiliară românească, a anunţat în raportul financiar aferent anului trecut că Moldova Mall din Iaşi a fost activul cu cea mai proastă performanţă din portofoliul companiei. Nici parcul de retail Vitantis nu a mers mai bine, deoarece „galeriile comerciale au eşuat în atingerea potenţialului“. Compania a înregistrat anul trecut pierderi de 62 mil. euro, comparative cu cele din 2008.
„Chiar dacă a fost aproape complet închiriat în 2009 (Vitantis Retail Park n.red.), este clar că nivelul iniţial al chiriilor a fost bazat pe un potenţial comercial ce nu a putut fi atins din cauza colapsulului economic“, se precizează în raportul EBP. Mai departe se arată că o parte din chiriaşi au plecat şi alţii au cerut o reducere a chiriilor. În consecinţă, EBP a stabilit un nivel al chiriilor mai acceptabil în concordanţă cu vânzările retailerilor.
În ceea ce priveşte Moldova Mall din Iaşi, raportul arată că activitatea slabă a proiectului a condus la închiderea cinematografului şi a întregului etaj şase.
„Rata de ocupare a scăzut la 76% şi s-a făcut un efort minim de a reţine şi de a înlocui chiriaşii plecaţi. Am închis etajul şase, am scurtat programul, am îmbunătăţit zona de restaurante şi am renegociat numeroase contracte de închiriere“, precizează autorii raportului.
Compania a mai anunţat că în urma unei înţelegeri cu UniCredit, o parte din surplusul de cash-flow de la Vitantis va fi distribuit ca asistenţă financiară la Moldova Mall.
Proiect lichidat
Compania a scos la vânzare un teren de 39.200 metri pătraţi din Ploieşti, pentru 70 de euro pe metru pătrat, adică un preţ total de 2,74 milioane euro.
„Terenul de 39.200 de metri pătraţi din Ploieşti face parte dintr-un proiect mai mare care a fost între timp abandonat. Odată evaluat la circa 154 euro pe metru pătrat, proprietatea este scoasă pe piaţă pentru vânzare la 70 de euro pe metru pătrat”, se arată în raport.
Equest Balkan deţine 70% din proiect, participaţie cumpărată în 2007 pentru 3,9 milioane euro. Terenul ar fi trebuit să facă parte dintr-o investiţie de 45 milioane euro pentru construirea unui parc de retail, însă planul a fost abandonat între timp.
Birouri goale
EBP deţine pe piaţa românească patru clădiri de birouri de clasa A şi B de mici dimensiuni, toate achiziţionate în 2006.
În martie 2009, clădirea Jules Michelet a fost eliberată, iar în iulie EBP a semnat un nou contract de închiriere pentru cinci ani cu McCann Erikson, pentru întregul imobil. „Contractul a presupus contribuţii semnificative din partea proprietarului şi câteva luni fără chirie. Plata chirie va începe din aprilie 2010“, se mai spune în raportul financiar.
Aceeaşi situaţie este şi în cazul clădirii Casa Moşilor, unde contractul cu Piraeus Bank, pentru 2.327 mp a fost încheiat şi acum imobilul are cinci etaje goale. Equest se aşteaptă să închirieze spaţiul etaj cu etaj, la chirii cuprinse între 16 şi 18 euro/mp, faţă de 20 euro/mp pe care le obţinuse în 2008.
Clădirea Airport Smart, cea mai mică din portofoliul Equest, este închiriată în proporţie de 84%.
Spaţiile industriale merg mai bine
Proiectul industrial Equest Logistic Center a avut performanţe mai bune, asta şi pentru că piaţa duce lipsă de spaţii industriale finalizate. Potrivit raportului, prima clădire a proiectului, un depozit de 20.308 mp, a fost deschisă în februarie 2008 şi este 64% închiriată.
A doua clădire, în suprafaţă de 18.161 mp, inaugurată în octombrie 2008 este 74% închiriată. Clădirea a treia, care măsoară 18.161 de mp de spaţiu de depozitare, a fost finalizată în martie 2009 şi este deja închiriată în proporţie de 57%.
Pierderi şi deprecierea activelor
Compania a raportat pentru 2009 venituri, la nivel de grup, în scădere cu 8,3 mil. euro, până la 12,9 mil. euro. Tot anul trecut, Equest a încheiat cu pierderi de 62,81 mil. euro, faţă de pierderi de 62,59 mil. euro, un an mai devreme.
Potrivit unei evaluări realizate de CB Richard Ellis, portofoliul companiei valora la sfârşitul anului trecut 187 mil. euro, faţă de 272 mil. euro în 2008.
„Vedem slabe îmbunătăţiri în sentimentele şi activitatea investitorilor sau în disponibilitatea unor finanţări proaspete“, a declarat Donald Lake, preşedinte non-executiv al Equest.
Grupul Equest deţine în România şi retailerul de electronice şi electrocasnice Domo.