Hard discurile, care echipează în prezent majoritatea PC-urilor, vor dispărea în viitorul apropiat din peisaj, iar locul acestora va fi luat de SSD-uri (solid state disk), dispozitive folosite până nu demult, exclusiv, de armata americană şi NASA. Hard discul clasic cu platan şi braţ în mişcare a fost introdus la mijlocul anilor ’50 de compania IBM. După mai bine de jumătate de secol, acesta se pregăteşte să predea ştafeta unei noi tehnologii, solid state disk sau SSD.
Hard discurile, care echipează în prezent majoritatea PC-urilor, vor dispărea în viitorul apropiat din peisaj, iar locul acestora va fi luat de SSD-uri (solid state disk), dispozitive folosite până nu demult, exclusiv, de armata americană şi NASA.
Hard discul clasic cu platan şi braţ în mişcare a fost introdus la mijlocul anilor ’50 de compania IBM. După mai bine de jumătate de secol, acesta se pregăteşte să predea ştafeta unei noi tehnologii, solid state disk sau SSD.
SSD-urile spre deosebire de hard discuri nu folosesc piese în mişcare, astfel nu mai pot apărea defecte mecanice, sunt mult mai rapide, consumă mai puţină energie, sunt silenţioase, timpul de căutare a datelor (seek time) este constant şi performanţele nu scad dacă hardul este plin. Orice PC dotat cu un astfel de dispozitiv porneşte mult mai repede.
Cu un SSD, se elimină orice urmă de limitare de performanţe a sistemului, generată de cele mai multe ori de hard-disc. SSD-urile au, de asemenea, o uzură foarte mică şi o rezistenţă mare la şoc, vibraţii şi temperatură. Acestea pot funcţiona până la – 70° C.
SSD-urile, încă prea scumpe
Principalul dezavantaj al SSD- urilor îl reprezintă costul ridicat al acestora. Un SSD cu o capacitate de 512 GB costă în prezent aproximativ 5.800 de lei, în timp ce un model de o capacitate mai mică 40 de GB costă în jur de 400 de lei.
Compania Kingstone Technology investeşte cel mai mult în această tehnologie, iar recent a lansat cea de a doua generaţie de dispozitive de tip SSD, Kingston SSDNow V+. Noul SSD este compatibil cu tehnologia TRIM din sistemul de operare Windows 7 şi vine în capacităţi de până la 512 GB. În ţara noastră se mai găsesc SSD-uri de la Intel, Transcend, Corsair, Silicon Power, A-Data etc.
Corsair P256
Capacitate: 256 GB
Interfaţă: SATA-II
Viteza scriere: până la 200 MB/s
Viteza citire: până la 220 MB/s
Preţ: 2.751 lei
Magazin: pcgarage.ro
Intel SSD 80GB X25-M
Capacitate: 80 GB
Interfaţă: SATA-II
Viteza scriere: până la 70 MB/s
Viteza citire: până la 250 MB/s
Preţ: 897 lei
Magazin: emag.ro
Kingston SNV125-S2BD
Capacitate: 128 GB
Interfaţă: SATA
Viteza scriere: până la 180 MB/s
Viteza citire: până la 230 MB/s
Preţ: 1.489 lei
Magazin: marketonline.ro
NOTĂ: Capital. ro selectează magazinele online unde pot fi găsite produsele în funcţie de cel mai mic preţ afişat şi de popularitatea acestora. Capital.ro nu favorizează, intenţionat, niciun magazin online, iar prezentarea unui magazin în care poate fi găsit un anume produs nu trebuie interpretată ca o formă de reclamă.