E un concept care continuă să fie repetat de mai multe săptămâni: şi anume faptul că modul în care noul guvern german va decide să stabilească relațiile cu China ar putea schimba echilibrul geopolitic global, notează jurnaliştii de la Euronews.
Sub Angela Merkel, China a devenit primul partener comercial al Germaniei
Era Merkel, care s-a încheiat definitiv, a fost caracterizată de o relație fructuoasă cu Beijingul, care a devenit primul partener comercial al Germaniei în 2016.
O cifră de afaceri atât de mare încât nu poate fi sacrificată: să luăm, de exemplu, investițiile chineze în portul Hamburg, unde Beijingul şi-a stabilit punctul de debarcare pentru mărfurile chineze în Europa, nu merită să fie sacrificate.
Ca de altfel nici puternica dependență a industriei germane de China, unde Volkswagen a anunțat recent investiții în valoare de două miliarde pentru dezvoltarea liniei electrice.
Relaţia Berlinului cu Beijingul nu pică bine americanilor. Ce presiuni fac Statele Unite?
Statele Unite ale Americii fac în schimb presiuni pentru o răcire a relaţiilor şi recent, dorind să trimită un mesaj, în primul rând Berlinului și Parisului, a exclus complet statele europene din AUKUS, așa-numita NATO a Pacificului.
Prin urmare, linia noului executiv ar putea schimba echilibrul acestui nou război rece: dar dacă ecologiştii lui Annalena Baerbock și-au declarat deja intenția de a revizui relația cu Beijingul în numele climei și al drepturilor omului, liberalii, partenerii lor în noul guvern, împreună cu social-democrații, au fost mereu ceva mai reţinuţi, subliniind că prioritatea rămâne salvarea relațiilor bune cu China.