În debutul discuției, Robert Turcescu a menționat: „După cum reacționează marile cancelarii occidentale, efectul Trump este unul năucitor. Se întâmplă niște cutremure geopolitice.” Astfel, el le-a adresat întrebarea celor doi jurnaliști, cum văd ei această situație.
Noua tendință Trump și impactul ei
În acest sens, Mirel Curea a oferit un răspuns detaliat și bine structurat.
„În primul rând, mie îmi este un pic teamă de momentele istorice importante, când foarte multă lume își pune foarte mari speranțe în ceva sau în cineva. Toate acele puncte la care s-a referit Trump în discursul lui de la învestire, mie personal mi s-au părut de absolut bun simț. Nu am găsit nicio chestie stridentă, aberantă, nicio chestie care mie personal să mi se pară o prostie.
Problema este alta, cam vast programul. Eu să fiu în locul lui Trump, aș fi preocupat și de ceea ce intenționez să fac, dar aș fi foarte preocupat de cine va fi președintele SUA 8 ani după mine. Pentru că toate acele lucruri de acolo nu pot fi înfăptuite în 4 ani sub nicio formă. Nu într-un mod care să dureze. Eu cred că Europa și Uniunea Europeană nu va avea cum să nu țină cont de noua tendință Trump. Eu știu din istorie că atunci când așteptările au fost uriașe, și surprizele neplăcute au fost la fel de uriașe. ”
Administrația Trump și viitorul SUA
De asemenea, și Dan Andronic și-a exprimat punctul de vedere, pe larg: „Noi ne uităm acum la povestea cu Trump, pentru că într-adevăr este cea mai spectaculoasă. Dar, hai să nu ne uităm doar într-o singură direcție. Ci să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în Austria, ce se întâmplă în Germania cu creșterea AfD-ului, ce s-a întâmplat în Italia, ce s-a întâmplat în Spania. Deci nu este curentul acesta anti-progresist, anti-neomarxist, nu este de ieri, de azi. Inclusiv în România, îl vedem, este în jur de 30% cuantificabil în vot politic. Lumea a început să se sature de acest tip de dictatură a gândirii și totul pleacă de la momentul pandemiei. Apoi, nu va fi numai Trump. El deschide o cale, acum este foarte important cum va reuși să-și pună în practică promisiunile. Și aici mă refer la cele majore: canalul Panama, relația cu China, închiderea războiului din Ucraina.
Dacă va reuși, atunci următorul președinte al SUA se va numi J. D. Vance. Trump este un președinte al SUA care, pentru prima dată după foarte mulți ani, mai are treabă doar cu istoria. Este foarte interesat ce va lăsa în urma lui. Este foarte interesat să-și îndeplinească misiunea.”
Ediția podcastului se poate urmări integral, AICI.