Programul Erasmus a debutat pentru Romania in 1998, de atunci fiind acordate anual sume cuprinse intre 3 – 3,5 milioane de euro pentru mobilitatea studentilor la universitatile din tarile UE. „Grantul Erasmus acordat de Comisia Europeana nu finanteaza activitatea propriu-zisa de studii, ci reprezinta un supliment de bursa care acopera cheltuielile suplimentare pe care le implica realizarea perioadei de studiu in strainatate – cheltuieli de deplasare si subzistenta”, subliniaza Madlena Nen, coordonator Erasmus (Actiunea 2) in cadrul Agentiei Nationale Socrates. Erasmus este parte a unui program comunitar amplu, Socrates, derulat in Romania de Agentia care-i poarta numele. Pentru Erasmus, sunt eligibile in Romania toate universitatile acreditate de Ministerul Educatiei Nationale. Universitatile vor derula programul numai daca vor parcurge o procedura obligatorie, iar pentru implementarea acestuia pot obtine sprijin financiar distinct, printr-o alta componenta Erasmus.
Primul pas consta in incheierea de acorduri de colaborare cu universitati partenere. Acestea pot fi anuale sau multianuale (maximum trei ani), bilaterale sau multilaterale. Acordurile vor preciza activitatile in care se doreste cooperarea si precizeaza cateva date preliminare – numarul de studenti si profesori ce vor fi trimisi, domeniul de studiu, nivelul de studiu etc. Pasul urmator: trebuie depusa o candidatura pentru incheierea Contractului institutional cu Comisia Europeana. „Acest contract reprezinta cadrul general al tuturor activitatilor de cooperare europeana desfasurate in cadrul programului, care pot fi: sprijin pentru organizarea mobilitatii, granturi de mobilitate pentru studenti si cadre didactice, programe de scurta durata cu participare multinationala, dezvoltarea in comun a unor programe de studii”, subliniaza Florin Popa, coordonator Erasmus (Actiunea 1), in cadrul Agentiei Socrates. Termenul limita este, in fiecare an, 1 noiembrie. Se recomanda trimiterea formularelor prin posta, expres sau macar recomandat. Selectia o face Comisia Europeana, care va comunica universitatilor rezultatele in luna mai, urmand sa primeasca in octombrie contractele financiare.
Suplimentul de bursa Erasmus va fi de 120 de euro de persoana, pe luna. Acesta se poate adauga bursei nationale a studentului selectat in programul Erasmus. Nu va acoperi insa, sub nici o forma, toate cheltuielile legate de activitatea normala de studiu in institutia de origine. Institutia partenera va facilita accesul la cursuri, participantii in program vor fi scutiti de plata taxelor de studii la universitatea gazda.
Informatii detaliate referitoare la procedurile si termenele de selectie pot fi obtinute de la biroul Erasmus din cadrul fiecarei universitati. Bursele sunt abia in faza de proiect; trebuie asteptat mai intai semnalul verde de la Bruxelles pentru universitati. Totusi, cei direct interesati ar fi bine sa se informeze din timp asupra acestor burse.
Universitatile seconecteaza la retea
„Prin bursa Erasmus, am avut acces direct la cele mai noi informatii din domeniu si am avut posibilitatea de a imi testa cunostintele si aptitudinile intr-un sistem foarte sever, apreciaza Raluca Schiau, participanta la program. Raluca a beneficiat de o bursa in anul universitar 1999-2000, cand era studenta la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti. Cea mai mare problema o vede in „anuntarea cu intarziere a locurilor disponibile, ceea ce duce la intocmirea in graba a dosarului”. „Locurile in care se afiseaza aceste informatii trebuie semnalizate mai viu, mai colorat, pentru a atrage atentia si pozitionate central, asa incat sa nu fie cautate de studenti pe toate coridoarele”, mai spune Raluca.
O alta componenta distincta a programului Erasmus finanteaza „crearea unor retele de centre de cercetare sau educatie permanenta sau alt tip de retele tematice intre toate universitatile din tarile participante”, spune Adrian Georgescu, coordonator Erasmus (Actiunea 3). Pentru informatii suplimentare, universitatile sunt sfatuite sa se adreseze Agentiei Socrates Bucuresti, Schitu Magureanu, nr. 1, tel. 311.35.05, 312 11 87, web www.socrates.ro.
Granturi de mobilitate pentru studenti
Suma alocata pentru anul universitar 2001-2002: 3,156 mil. euro
Conditii de participare
· Pot participa la programul Erasmus studentii care au absolvit primul an de studiu
· Se pot obtine granturi pentru orice nivel de studiu: initial, avansat (master, studii postuniversitare), doctoral
· Pentru studenti stagiile de studii pot fi de minimum trei luni si maximum un an universitar (12 luni daca se efectueaza si un stagiu practic sau un plasamnet intr-o intreprindere).
Informatii detaliate referitoare la procedurile si termenele limita de selectie pot fi obtinute de la biroul Erasmus din universitati.
Granturi de mobilitate pentru cadre didactice
Suma alocata pentru anul universitar 2001-2002: 335 mii euro
Conditii de participare
· Durata unui stagiu de predare este de minimum o saptamana (sau opt ore de curs) si maximum un semestru (sase luni)
· Programul cursurilor predate de profesori este stabilit de universitatile partenere (universitatea de origine si universitatea gazda).
Cine face selectia
Atribuirea si administrarea granturilor pentru studenti si cadre didactice se face la nivelul universitatii si al Agentiei Nationale Socrates.