Piaţa construcţiilor continuă să scadă, iar în acest an investiţiile în acest sector nu mai reprezintă o prioritate nici pentru mediul privat nici pentru stat, care a limitat alocarea fondurilor doar pentru proiectele "absolut necesare", potrivit Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). "E clar că în acest an construcţiile nu sunt o prioritate. (...) Investiţiile nu mai reprezintă o prioritate în domeniul privat, iar statul se limitează la cele absolut necesare", a de
Piaţa construcţiilor continuă să scadă, iar în acest an investiţiile în acest sector nu mai reprezintă o prioritate nici pentru mediul privat nici pentru stat, care a limitat alocarea fondurilor doar pentru proiectele „absolut necesare”, potrivit Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).
„E clar că în acest an construcţiile nu sunt o prioritate. (…) Investiţiile nu mai reprezintă o prioritate în domeniul privat, iar statul se limitează la cele absolut necesare”, a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele PSC şi acţionar la grupul Erbaşu, cu activităţi în principal în domeniul construcţiilor.
El a afirmat că în această perioadă dificilă pentru piaţa de profil patronii fac eforturi „să menţină companiile în viaţă”, iar statul trebuie să evite creşterea impozitelor.
„Deşi în prima fază ar aduce mai mulţi bani la buget, o asemenea măsură ar conduce la falimente, la creşterea şomajului şi la scăderea puterii de cumpărare. Prin urmare, pe termen mediu vor scădea din nou încasările la buget, iar inflaţia crescută va aduce noi scumpiri, chiar şi în domeniul construcţiilor”, a spus Erbaşu.
Pentru a se adapta, firmele de construcţii trebuie să-şi restrângă personalul şi să rentabilizeze producţia, să fie flexibile şi să-şi extindă portofoliul de activităţi, chiar în dauna scăderii profitului, potrivit sursei citate.
De lucru în străinătate
O altă opţiune este căutarea de proiecte în afara României, în zona Asiei sau Africii. „În ţară, proiectele cofinanţate de UE sunt cele mai importante, cele mai sigure, dar şi cu exigenţele cele mai ridicate”, a adăugat reprezentantul patronatului.
„Rezultatele din trimestrele II şi III ne vor arăta tendinţele din construcţii, însă este evident că anul ăsta, din cauza austerităţii, piaţa construcţiilor a stopat”, susţine Erbaşu.
Pentru ca piaţa să aibă o evoluţie mai bună în 2011, autorităţile vor trebui să restructureze cât mai rapid cheltuielile bugetare, să diminueze piaţa neagră, iar fondurile pentru investiţii să fie orientate către proiectele cu efect rapid în economie.
Astfel, în 2011 sectorul infrastructurii ar trebui să fie prioritar pentru investiţiile publice din piaţa construcţiilor, a precizat omul de afaceri.
Referindu-se la anii trecuţi, când domeniul construcţiilor înregistra creşteri spectaculoase, Erbaşu a afirmat că foarte multe investiţii, în special imobiliare, au fost făcute fără suport logic, după principiul că tot ce este construit se va vinde. În plus, foarte multe firme de construcţii nu şi-au gestionat bine fondurile şi s-au îndatorat, unul dintre exemple fiind extinderea parcului de utilaje peste nivelul optim.
Erbaşu estimează că, în condiţiile în care un ciclu de criză durează trei ani, piaţa construcţiilor şi economia ar urma să revină pe creştere la finalul anului viitor, în condiţiile în care autorităţile vor pune în practică măsurile anunţate.
SURSA: Mediafax