Vor fi adoptate măsuri pentru reducerea ratelor dobânzilor şi a inflaţiei, a afirmat marţi oficialul turc care, anterior, se declarase un "inamic" al ratelor dobânzilor, afirmaţii care au exercitat presiuni asupra lirei turceşti.
În martie, Banca Centrală a Turciei a majorat rata de lichiditate de la 11% la 11,75%, sporind costurile de împrumut la principalul canal prin care a finanţat piaţa în ultimele săptămâni, şi a anunţat că va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare dacă va fi necesar, după ce lira turcească s-a depreciat semnificativ.
Anunţul a venit după decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) privind majorarea dobânzii de politică monetară la un interval cuprins între 0,75% şi 1%, pe fondul creşterii economice solide şi a situaţiei stabile a pieţei forţei de muncă.
Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a dat asigurări că va menţine orientarea actuală şi va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare până când perspectiva inflaţiei se va îmbunătăţi semnificativ.
Rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat la 10,13% în februarie, mult peste estimările analiştilor, a anunţat recent Oficiul de statistică (Turkstat), fiind pentru prima dată din 2012 când inflaţia depăşeşte 10%.
Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice, dar în februarie s-a apreciat uşor faţă de dolar şi euro, parţial datorită măsurilor adoptate de Banca Centrală a Turciei.
În ianuarie, Banca Centrală a Turciei a revizuit în creştere estimările privind inflaţia în acest an, de la 6,5% la 8%, deşi a adoptat măsuri de înăsprire a politicii monetare pentru a ţine sub control creşterea preţurilor şi deprecierea lirei turceşti.
Pieţele aşteaptă indicii că Banca Centrală a Turciei ia în serios ameninţarea inflaţiei. Până când nu vedem o înăsprire semnificativă a politicii monetare, similară cu cea de la începutul lui 2015, lira va continua să se deprecieze din cauza ştirilor negative, a apreciat recent analistul Henrik Gullberg, de la Nomura.
AGERPRES