Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Occidentului să-şi respecte promisiunile făcute în vederea exportului cerealelor din Ucraina. Liderul de la Ankara a subliniat că soluția exportului la Marea Neagră depinde de aceste promisiuni.
Așadar, președintele turc a amintit de o convorbire la telefon recentă cu omologul său rus Vladimir Putin, care a refuzat să prelungească Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, garantat de ONU şi Turcia, care a expirat la 17 iulie.
„Cred că o soluţie poate să fie găsită”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, în faţa Conferinţei Ambasadorilor la Ankara, conform AFP.
Erdogan spune că soluţia problemei depinde de ţările din Occident
„Săptămâna trecută, în cursul unei convorbiri la telefon cu domnul Putin, noi am luat la cunoştinţă cerinţele Rusiei. Soluţia acestei probleme depinde de respectarea de către ţările din Occident a promisiunilor lor.
Măsurile care ar fi permis transformarea atmosferei pozitive creată de către «Iniţiativa Mării Negre» într-un armistiţiu şi apoi într-un acord de pace pe termen lung nu au fost luate”, a mai spus Recep Tayyip Erdogan.
Amintim că declarația președintelui turc a venit după ce Rusia a cerut ridicarea obstacolelor legate de sancţiunile impuse de Occident exportului produselor agricole ruseşti şi fertilizatorilor.
„Poziţia noastră aici este clară. Dacă se extinde războiul la Marea Neagră va fi un dezastru pentru regiunea noastră”, a mai spus Recep Tayyip Erdogan, care l-a sunat pe Vladimir Putin săptămâna trecută cu scopul de a „evita escaladarea”.
Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative din UE pentru exporturile de cereale
Amintim că Ucraina a primit o lovitură grea după ce Rusia a decis luna trecută să părăsească acordul internaţional care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră. Astfel, țara condusă de Volodimir Zelenski a devenit complet dependentă de rutele alternative din UE.
Totodată, această situaţia a agravat eforturile Bruxelles-ului de a găsi un echilibru între a ajuta Ucraina cu solicitările formulate de cinci state membre din Europa Centrală şi de Est, printre care se numără şi România, pentru a-şi proteja propriile lor pieţe prin prelungirea embargoului referitor la importurile de cereale din Ucraina, cel puţin până la finele lui 2023, notează Reuters.
Actualul acord pentru protejarea fermierilor din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia urmează să expire la 15 septembrie. Amintim că cerealele ucrainene sunt scutite de la taxele vamale din UE, iar acest lucru le face mai ieftine decât producţia locală.