Turcia a interzis trecerea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor de război, a anunţat luni seară ministrul Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează AFP şi Reuters.
Erdogan: Decizia, luată în interesul Turciei
”Am avertizat ţările riverane şi non riverane să nu trimită nave de război prin Marea Neagră. (…) Aplicăm prevederile Convenţiei de la Montreux, care îi încredinţează Ankarei gestionarea accesului la aceste două rute maritime, a precizat ministrul turc.
”Am implementat ceea ce prevede Montreux şi vom face acest lucru de acum. Nu a existat nicio cerere de trecere prin strâmtori până astăzi”, a indicat ministrul turc citat de agenţia de presă Anadolu. Cel puţin patru nave ruseşti aşteaptă în prezent decizia Turciei de a trece din Mediterană.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase mai devreme că intenţionează să aplice „în interesul Turciei” Convenţia de la Montreux, care reglementează accesul în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, relatează AFP.
Ankara controlează accesul în Marea Neagră prin Convenţia de la Montreux, semnată în 1936, care garantează libera circulaţie prin aceste două strâmtori, dar îi acordă – potrivit articolului 19 – dreptul de a bloca navele de război în strâmtoare în timpul unui conflict, în afară de cazul în care acestea urmează să se îndrepte spre bazele lor.
Ucraina solicitase acest lucru încă de la începutul atacului
Încă de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, a cerut Turciei să închidă strâmtorile Dardanele şi Bosfor pentru navele ruse.
Deşi aliată a Kievului şi membră a NATO, Turcia are grijă să menajeze Moscova şi nu a răspuns imediat acestei cereri.
Cu toate acestea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat totuşi că el consideră „atacul Rusiei pe teritoriul ucrainean drept inacceptabil” şi „salută lupta guvernului şi a poporului din Ucraina„.
În acest context, a adăugat el, „faptul că ţările care sunt la originea problemei se află în instanţele de arbitraj ale Naţiunilor Unite face lucrurile încurcate”, fără totuşi să menţioneze Rusia.
Rusia a prezidat în februarie Consiliul de Securitate al ONU, fiind unul dintre cei cinci membri permanenţi ai acestuia, împreună cu SUA, Marea Britanie, Franţa şi China. Ultima s-a abţinut săptămâna trecută de la vot, refuzând să se pronunţe asupra rezoluţiei care denunţa ofensiva Moscovei împotriva Ucrainei.