Erdogan, președintele Turciei, dorește reluarea discuțiilor cu ONU pe tema acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră. Intenția de reluare a discuțiilor a fost exprimată marți, 5 septembrie.
Erdogan, discuții cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Erdogan, președintele Turciei, a anunțat că va purta discuții alături de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Acestea vor avea ca temă reluarea acordului pentru transportul de cereale pe Marea Neagră. Potrivit Reuters, se pare că la finalul lunii august, Guterres a propus un mecanism intermediar pentru tranzacția SWIFT.
Propunerea lui Antonio Guterres se referea la un mecanism intermediar în tranzacțiile financiare prin intermediul SWIFT. Ea a fost făcută ca modalitate de a ajunge la o soluție de compromis în ceea ce privește accesul Rusiei la acest sistem de mesagerie financiară globală. Mecanismul intermediar ar permite Rusiei să continue să efectueze tranzacții internaționale. Acestea s-ar petrece cu anumite restricții sau monitorizare suplimentară.
Președintele Turciei și-a asumat rolul de intermediar după ce s-a întâlnit luni la Soci cu Vladimir Putin. Cei doi au purtat discuții cu privire la același proiect. Recep Tayyip Erdogan este de părere că prin această ultimă propunere, ONU îndeplinește cerințele Rusiei pentru reactivarea înţelegerii expirate la sfârşitul lui iulie.
Discuții pe tema reluării acordului din 2022 dintre Ucraina și Turcia
Acordul din 2022 dintre Ucraina și Turcia, cu medierea ONU, a facilitat exportul de cereale al Ucrainei pe Marea Neagră. Cu toate acestea, Rusia a susținut că sancțiunile financiare impuse de Occident au creat obstacole pentru operațiunile comerciale rusești și nu i-au permis să beneficieze de aceleași facilități ca Ucraina. Ca urmare, Rusia nu a fost de acord cu prelungirea acestui acord. Acest conflict legat de comerțul cu cereale pe Marea Neagră reflectă tensiunile și disputa în curs dintre Ucraina și Rusia, precum și implicațiile sancțiunilor internaționale asupra economiilor și comerțului ambelor țări.
În prezent, Vladimir Putin dorește ca Banca Agricolă Rusă să fie reprimită în sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT şi asigurarea navelor implicate în transportul de cereale, a explicat Erdogan.
„În 28 august, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în scrisoarea trimisă, a propus un mecanism intermediar care ar rezulta din tranzacţia SWIFT, nu direct SWIFT cum voiau ruşii. A spus şi că se lucrează la problema asigurărilor”, a declarat preşedintele turc.
El a mai adăugat că Moscova respectă cerinţele „obligatorii” pentru reactivarea iniţiativei. În plus, Putin i-ar spus că nu va lua nicio măsură până când „Europa îşi respectă promisiunile pe care mi le-a făcut”.
Vă amintim că discuțiile dorite de Turcia se referă la Iniţiativa pentru Cereale la Marea Neagră. Erdogan încearcă să îl convingă pe Putin să se implice din nou în această inițiativă.
Erdogan are programată o întâlnire cu Antonio Guterres la Adunarea Generală a ONU care va avea loc la New York în perioada 18-26 septembrie. Această întâlnire va urma după participarea sa la summitul G20 care se va desfășura în India în perioada 9-10 septembrie.
Ucraina respinge apelul lui Erdogan
Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pentru agenţia de presă Reuters că Ucraina nu va susţine o relaxare a sancţiunilor contra Moscovei.
„Să fim clari, categoric noi nu vom urma ‘politica calmării agresorului’ şi a indulgenţei în programul ridicării sancţiunilor”, a accentuat Podoliak.
Acesta a mai precizat și că țara sa nu va încuraja Rusia să comită alte crime. Acesta este de părere că Rusia vrea să deconecteze Ucraina de pe piaţa mondială a cerealelor.