Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se opune ferm aderării Suediei şi Finlandei la NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a avut o convorbire cu acesta, dar nu a reușit să-l convingă.
Acesta a declarat că îngrijorările Turciei privind securitatea legate de solicitările de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt bazate pe „motive legitime”, conform unei declaraţii transmise de Departamentul de comunicare al Preşedinţiei.
Președintele Turciei a mai precizat că ambele ţări ar trebui să spună clar că au încetat să sprijine „terorismul”, că au ridicat sancţiunile împotriva Turciei şi că sunt gata să arate solidaritate în alianţă, mai scrie în document.
În același timp, Stoltenberg a atras atenţia asupra nevoii de a împlini aşteptările Turciei, un aliat important. În schimb, Turcia a afirmat că nu va sprijini cererile de aderare dacă solicitările nu îi sunt îndeplinite.
Erdogan a acuzat cele două ţări că oferă adăpost membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care militează pentru separare.
PKK, care doreşte un stat independent în Turcia, este implicat într-o confruntare armată cu acest stat de zeci de ani şi a fost desemnat organizaţie teroristă de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.
Erdogan, mesaj clar pentru NATO
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a publicat o opinie în săptămânalul britanic The Economist, în care a vorbit despre situația în care NATO se află, dar și despre decizia sa privind aderarea Finlandei și a Suediei la Alianță.
Erdogan susține că odată ce aceste două țări vor fi membre NATO, vor apărea noi riscuri pentru propria securitate, dar și pentru viitorul Alianței.
El a prezentat și câteva scenarii care ar putea lua naștere în cazul în care Suedia și Finlanda ar să fie membre NATO. Erdogan a adus în discuție și organizațiile teroriste, dar și extrădarea membrilor acestora, adăugând că terorismul este o amenințare pentru toți membrii, iar țările candidate trebuie să ”recunoască realitatea” înainte de a se alătura.
„Întrucât toți aliații acceptă importanța critică a Turciei, este regretabil că unii membri nu reușesc să aprecieze pe deplin anumite amenințări la adresa țării noastre. Turcia susține că admiterea Suediei și Finlandei implică riscuri pentru propria sa securitate și pentru viitorul organizației.
Avem tot dreptul să ne așteptăm ca acele țări, care se vor aștepta ca cea de-a doua armată ca mărime a NATO să vină în apărarea lor în temeiul articolului 5, să împiedice recrutarea, strângerea de fonduri și activitățile de propagandă ale PKK, pe care Uniunea Europeană și America îl consideră o entitate teroristă.
Turcia dorește ca țările candidate să stopeze activitățile tuturor organizațiilor teroriste și să extrădeze membrii acestor organizații. Am oferit dovezi clare autorităților din aceste țări și am așteptat acțiuni din partea acestora.
De asemenea, Turcia dorește ca aceste țări să sprijine operațiunile antitero ale membrilor NATO. Terorismul este o amenințare pentru toți membrii și țările candidate ar trebui să recunoască această realitate înainte de a se alătura. Dacă nu iau măsurile necesare, Turcia nu își va schimba poziția cu privire la această problemă”, mai spune Erdogan.