Erdogan șochează Europa: Turcia s-ar putea despărţi de UE dacă va fi necesar

erdogan

SURSA FOTO: Dreamstime

Erdogan șochează Europa! Liderul Turciei a precizat că Turcia s-ar putea despărţi de Uniunea Eeuropeană dacă va fi necesar, întrebat fiind despre adoptarea recentă a raportului Parlamentului European privind Turcia.

Erdogan șochează toată Europa!

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că Ankara s-ar putea despărţi de Uniunea Europeană dacă va fie necesar. Oficialul a mai spus că Uniunea Europeană ia măsuri pentru a se distanţa de Turcia.

Afirmația sa vine după ce Parlamentul European (PE) a adoptat în această săptămână un raport detaliat care examinează relaţia actuală dintre Uniunea Europeană şi Turcia, spunând că ”afirmă cu regret că Turcia a devenit acum una dintre imaginile globale pentru practicile autoritare”.

Raportul PE discută despre democraţie şi drepturile omului, politica externă şi stabilitatea regională, conflictele regionale şi relaţiile internaţionale şi conturează o foaie de parcurs prospectivă pentru relaţiile UE-Turcia în viitor, potrivit site-ului Stockholm Center for Freedom.

Documentul exprimă profunda consternare faţă de evoluţiile negative persistente din Turcia, evidenţiind o escaladare a eroziunii democratice în ultimul an din cauza modificărilor legislative care încurajează cenzura online şi limitează accesul la informaţii pretins pentru a reduce dezinformarea.

PE a abordat critic represiunea necruţătoare a guvernului turc împotriva disidenţei, remarcată mai ales în cea mai recentă perioadă electorală.

Rusia vrea ”un hub al gazelor” în Turcia

Ideea i-a venit lui Vladimir Putin după exploziile care au deteriorat conductele de gaze Nord Stream, care leagă Rusia de Germania peste Marea Baltică.

Se pare că planul construcţiei hubului de gaze naturale s-a confruntat cu întârzieri, deoarece Moscova şi Ankara se ceartă pentru control.

”Sunt probleme manageriale, se ceartă pentru cine ar trebui să gestioneze hubul”, a spus sursa sub rezerva anonimatului, deoarece nu era autorizată să vorbească cu presa.

Acest hub reprezintă pentru Rusia o modalitate de a-şi redirecţiona exporturile de gaze, acum că ţările europene şi-au redus drastic achiziţiile. Speră să vândă nişte gaze prin Turcia ţărilor care nu ar fi dispuse să cumpere direct din Rusia.

În prezent, Moscova furnizează gaze Turciei prin conductele Blue Stream şi TurkStream peste Marea Neagră.

Gazul prin TurkStream este destinat, de asemenea, exporturilor suplimentare către sudul şi estul Europei, inclusiv Ungaria, Grecia, Bosnia şi Herţegovina, România şi Serbia.

Unele state sunt îngrijorate de faptul că orice hub turcesc de gaze care include gaze ruseşti ar putea permite Moscovei să mascheze exporturile care sunt sancţionate de Occident pentru acţiunile sale în Ucraina, amestecând combustibilul cu cel din alte surse.

Turcia este membră NATO, dar are relaţii bune cu Rusia, deşi relaţiile au fost tensionate din cauza unor probleme, inclusiv decizia Rusiei din iulie de a se retrage dintr-un acord intermediat cu Turcia, care a permis Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră.