Recep Tayyip Erdogan este categoric în ceea ce privește aderarea Suediei şi Finlandei la NATO. Dacă aceste două state nu vor respecta condițiile impuse de Turcia, atunci liderul de la Ankara a spus categoric că „va îngheţa” procesul declanșat de cele două țări.
Amenințarea vine în contextul în care Recep Tayyip Erdogan a somat cele două ţări nordice „să se achite de partea care le revine” în lupta împotriva terorismului. El a făcut trimitere la organizaţiile kurde din nordul Siriei. În cazul în care Suedia și Finlanda nu vor da curs cererii Turciei, atunci Erdogan a avertizat că ar urma să revină asupra acordului de extindere a Alianţei Nord-Atlantice. Aceste afirmații au fost făcute în cadrul summitului NATO de la sfârşitul lui iunie de la Madrid.
„Am adoptat o atitudine extrem de clară în favoarea continuării extinderii NATO (…) Vreau să amintesc încă o dată că vom îngheţa procesul dacă aceste ţări nu iau măsurile necesare pentru a ne îndeplini condiţiile”, a declarat Erdogan.
Întâlnire decisivă la Teheran cu Vladimir Putin
El a făcut aceste afirmații la finalul unei reuniuni de guvern, în preziua unui summit tripartit cu omologii săi rus şi iranian de la Teheran, a arătat AFP.
Potrivit lui Erdogan, în special că Suedia nu are o imagine bună pe acest subiect.
„Constatăm în special că Suedia nu are o imagine bună pe acest subiect”, a mai spus liderul turc.
Recep Tayyip Erdogan pleacă luni seară spre Teheran, unde se va întâlni cu omologii săi rus, Vladimir Putin, şi iranian, Ebrahim Raisi, de la care speră să obţină acceptul pentru o intervenţie armată în nord-vestul Siriei.
Erdogan, despre riscurile aderării Suediei și Finlandei
Anterior, Erdogan a arătat că odată ce aceste două țări vor fi membre NATO, vor apărea noi riscuri pentru propria securitate, dar și pentru viitorul Alianței. El a prezentat, la sfârșitul lunii mai, câteva scenarii care ar putea lua naștere în cazul în care Suedia și Finlanda ar urma să fie membre NATO. Erdogan a adus în discuție și organizațiile teroriste, dar și extrădarea membrilor acestora, adăugând că terorismul este o amenințare pentru toți membrii, iar țările candidate trebuie să ”recunoască realitatea” înainte de a se alătura.
Turcia dorește ca țările candidate să stopeze activitățile tuturor organizațiilor teroriste și să extrădeze membrii acestor organizații. Am oferit dovezi clare autorităților din aceste țări și am așteptat acțiuni din partea acestora De asemenea, Turcia dorește ca aceste țări să sprijine operațiunile antitero ale membrilor NATO. Terorismul este o amenințare pentru toți membrii și țările candidate ar trebui să recunoască această realitate înainte de a se alătura. Dacă nu iau măsurile necesare, Turcia nu își va schimba poziția cu privire la această problemă”, a spus, atunci Erdogan.