Președintele Turciei a spus miercuri, 1 iunie, că nu a primit nicio propunere din partea Finlandei și Suediei, după ce s-a opus cererilor de aderare la NATO. În acest context, Erdogan a subliniat că dorește să vadă o abordare „sinceră” din partea celor două țări nordice în ceea ce privește preocupările sale.
Erdogan spune că nu a primit nicio propunere din partea Finlandei și Suediei, după ce s-a opus cererilor de aderare la NATO
Așadar, președintele turc a subliniat că țara sa Turcia dorește să vadă o abordare „sinceră” din partea Finlandei și Suediei în ceea ce privește preocupările sale. Declarația lui Recep Tayyip Erdogan după ce s-a opus cererilor de aderare la NATO, pe motiv că acestea susțin grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.
De asemenea, Erdogan a spus că Ankara nu își va schimba punctul de vedere decât dacă va vedea măsuri concrete și obligatorii, iar obiecția Turciei față de candidaturile de aderare ale orașelor Stockholm și Helsinki nu a fost „oportunism”, ci mai degrabă o chestiune de securitate națională, potrivit informațiilor transmise de reuters.com
Turcia este singura țară membră NATO care s-a opus aderării Finlandei și a Suediei la Alianță
Totodată, Erdogan a publicat anterior o opinie în săptămânalul britanic The Economist în care a vorbit despre situația în care NATO se află, dar și despre decizia sa privind aderarea Finlandei și a Suediei la Alianță.
Potrivit acestuia, războiul din Ucraina a dat o nouă viață NATO, Alianță din care Turcia face parte de mai bine de 70 de ani. Totodată, el a subliniat faptul că țara pe care o conduce a fost o putere stabilizatoare în Orientul Mijlociu, dar și în regiunea Mării Negre, lucruri care acum par a fi uitate.
„Războiul din Ucraina a pus în discuție ordinea internațională bazată pe reguli, competiția marilor puteri și securitatea euro-atlantică. Cele mai recente evoluții au dat, de asemenea, o nouă viață NATO, probabil cea mai mare alianță militară din istorie. Turcia a fost un aliat indispensabil timp de 70 de ani. Țara noastră s-a alăturat alianței în 1952, după ce a trimis trupe în Coreea pentru apărarea democrației și libertății.
În timpul războiului rece și după acesta, Turcia a fost o putere stabilizatoare în Orientul Mijlociu, Caucaz și regiunea Mării Negre. De asemenea, trupele turcești s-au implicat în multe părți ale lumii, din Kosovo până în Afganistan, ca parte a misiunilor NATO”, a scris Erdogan.