Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va efectua joi o vizită în Ucraina pentru discuţii cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, cu scopul de a reduce tensiunile dintre Kiev şi Moscova, a declarat luni un oficial turc, relatează Reuters.

Ankara are relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, dar este pe poziţii divergente cu Rusia în privinţa Siriei şi Libiei, dar şi în legătură cu anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Deşi dezvoltă o cooperare cu Rusia în domeniile apărării şi energiei, Ankara a vândut de asemenea drone sofisticate Ucrainei, ceea ce a deranjat Moscova.

Erdogan vrea pacea dintre Rusia și Ucraina

„Erdogan îi va transmite lui Zelenski mesaje pentru menţinerea păcii în regiune şi prevenirea amplificării tensiunilor şi a unui conflict”, a spus oficialul.

El a mai precizat că există discuţii pentru o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Turcia după Jocurile Olimpice de Iarnă, care au loc în China în perioada 4-20 februarie.

„Ne aşteptăm ca ambele discuţii să fie eficiente pentru a reduce tensiunile dintre Rusia şi Ucraina”, a adăugat oficialul, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Săptămâna trecută, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a spus că ar fi lipsit de înţelepciune din partea Rusiei să atace Ucraina şi că, dacă s-ar întâmpla asta, Turcia ar face tot ce este necesar ca stat membru al NATO.

Turcia intervine între Rusia și Ucraina

Recent, Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis că Vladimir Putin a acceptat invitaţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdoğan la Ankara, iar când va avea timp va vizita Turcia pentru a discuta despre problemele actuale privind energia electrică și securitatea. Reamintim că Recep Tayyip Erdoğan a spus că intenționează să-i aducă la aceeaşi masă pe Vladimir Putin şi Vladimir Zelenski.

SUA şi NATO nu au făcut un pas în spate în criza ucraineană. Alianţa Nord-Atlantică şi-a apărat politica uşilor deschise şi a respins cererea Rusiei de a „nu primi niciodată Ucraina ca membră” în NATO. Răspunsul scris al Statelor Unite nu a fost făcut public şi toată lumea se întreabă ce înseamnă „soluţia diplomatică” şi care va fi reacţia Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că răspunsul nu a luat în calcul principalele temeri de securitate ale Rusiei, dar că dialogul cu SUA va continua. Kremlinul nu consideră a fi ceva rău asemănarea dintre tensiunile dintre Rusia şi Occident şi perioada Războiului Rece. Încă o dată, mingea este în terenul liderului rus, Vladimir Putin.