Erdogan vrea să discute cu Putin și Zelenski. Decizia momentului la nivel european. Anunț important privind fluxul de cereale

Sursă: Dreamstime

Criza cerealelor din Ucraina revine în atenția opiniei publice, după ce Rusia și-a suspendat activitatea din cadrul acordului ONU cu privire la fluxul de cereale din Marea Neagră. Așadar, Turcia urmează să faciliteze discuțiile dintre părțile beligerante pentru a asigura, în continuare, stabilitatea acestui dialog.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va avea două discuții separate în următoarele zile cu omologii săi din Rusia şi, respectiv, din Ucraina: Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski. Discuția se va axa pe eforturile de menţinere a acordului în ceea ce privește exporturile de cereale pe Marea Neagră, despre care Moscova a anunțat că își suspendă activitatea.

„Preşedintele Turciei va vorbi cu Putin şi Zelenski zilele următoare. Credem că putem depăşi actualul impas, acest acord este profitabil pentru toată lumea”, a anunțat, marţi, 1 noiembrie, Mevlüt Çavusoglu, ministrul de Externe de la Ankara, a relatat cotidianul Le Monde.

Turcia a cerut Rusiei să reanalizeze decizia de suspendare

Rusia a anunțat că își suspendă participarea la Acordul cu privire la exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, care a fost semnat cu Turcia, Organizația Națiunilor Unite (ONU) şi Ucraina. Acordul a fost semnat în contextul unei serie de atacuri asupra Portului Sevastopol, atribuite Ucrainei. Ministul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Rusia „nu mai poate garanta circulaţia navelor cu cereale” dacă „Ucraina nu va asuma angajamente că nu va utiliza această rută în scopuri militare”.

Cererea Rusiei privind garanţii din partea Ucrainei a fost condamnată imediat de Statele Unite. „Este vorba de o pedepsire colectivă sau de o acţiune de extorsiune”, a declarat la începutul săptămânii curente Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington. În același timp, Turcia a cerut Federației Ruse să reanalizeze decizia de suspendare a acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Zelenski acuză Rusia că șantajează lumea cu foametea

La începutul lunii octombrie, Rusia a lansat cele mai puternice atacuri aeriene asupra Kievului şi a altor oraşe ucrainene de la declanşarea războiului, motivând că acesta a fost un răspuns la un atac asupra podului ei spre Crimeea. Ucraina nu a confirmat şi nici nu a negat că s-a aflat în spatele atacului asupra flotei ruse din Marea Neagră, politica sa tipică pentru incidente în Crimeea, a relatat Reuters.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că „şantajează lumea cu foametea” retrăgându-se din acordul de export negociat de Naţiunile Unite şi Turcia.