Eric Schmidt s-a aflat în capitala Germaniei, unde a anunţat că Google va deschide un Institut pentru Cercetare a Internetului, care va fi conceput ca un mediu de dezbatere şi discuţie academică asupra evoluţiei şi viitorului Internetului. Acesta a precizat că nu doreşte să aibă o aglomerare de programatori, ci să pună la un loc oameni capabili să înţeleagă şi să dezvolte rolul internetului în societatea actuală.
"Oamenii sunt confuzi în privinţa internetului. Mulţi au impresia că ceva rău se va întâmpla, când de fapt vom avea de-a face numai cu lucruri bune (…) În viitor, computerele ne vor permite să petrecem mai mult timp alături de cei dragi”, fie pentru că ne vor simplifica substanţial munca ori pentru că ne facilitează comunicarea la distanţă.
De asemenea, Schmidt a enumerat o serie de beneficii pe care le va aduce tehnologia în viitorul apropiat : "Vom avea parte de o explozie de creativitate, (…) nu vom mai uita niciodată nimic pentru că toate informaţiile vor fi stocate în computerele noastre. Nu ne vom mai rătăci niciodată pentru că telefonul nostru va şti oricând unde ne aflăm. Vom putea înţelege Pământul şi natura mai bine şi efectele noastre asupra lor. Vom putea comunica în orice limbă. Nu vom fi singuri niciodată pentru ca prietenii noştri vor fi doar la o videoconferinţă departare şi cu siguranţa nu ne vom plictisi niciodată”.
Eric Schmidt a încercat astfel să combată temerile persoanelor care cred că tehnologia facilitează un proces de alienare, spunând că evoluţia tehnologiei de fapt „îi face pe oameni mai buni la ce se pricep ei şi face computerele mai bune la ce se pricep ele”. Cu alte cuvinte, oamenii se vor putea implica mai mult în activităţi ce presupun intuiţie, creativitate şi leadership întrucât calculatoarele vor fi mai bune la sarcini ce implică munca automată şi munca de tipul "găsitul acului în carul cu fân”. Şi în ultimă instanţă, pentru cei care nu doresc să exploreze oportunităţile pe care le oferă tehnologia, „orice telefon are un buton pentru închidere".
SURSA: euractiv.ro