Ericsson a stabilit trei recorduri mondiale în domeniul soluţiilor tehnologice HSPA într-o demonstraţie live organizată la Stockholm pentru Singapore Telecommunications Limited (SingTel), unul dintre cei mai importanţi operatori din lume.
Prima demonstraţie a arătat cum o legătură multi-carrier HSPA poate susţine viteze de 168 Mbps în downlink şi 24 Mbps în uplink, utilizând prototipul unui dispozitiv destinat utilizatorilor finali alături de echipamente comerciale de reţea.
Performanţa înregistrată de Ericsson reprezintă un nou record mondial de viteză atins pe echipamente comerciale HSPA. Compania suedeză va organiza o demonstraţie similară pentru public în timpul GSMA Mobile World Congress.
În acelaşi timp, Ericsson a organizat prima demonstraţie a soluţiei HSPA dual-carrier ce susţine viteze de 84 Mbps pe echipamente comerciale de reţea. Utilizând două canale de 5 MHz pentru conexiunea aceluiaşi utilizator, compania a atins o viteză maximă de transfer de 84 Mbps, o valoare dublă faţă de vitezele ce pot fi susţinute în acest moment de cele mai rapide reţele HSPA implementate.
Cel de-al treilea record a fost stabilit în timpul unei demonstraţii publice, când Ericsson a reuşit să atingă o viteză maximă de transfer de date de 42 Mbps folosind o soluţie HSPA single-carrier susţinută complet de produse destinate utilizatorilor finali.
Compania suedeză a arătat astfel că utilizarea tehnologiei MIMO (multiple input, multiple output) permite atingerea unei viteze de 42 Mbps pe o singură frecvenţă WCDMA de 5 MHz. Prin comparaţie cu tehnologia HSPA dual-carrier de 42 Mbps existentă (tehnologie implementată deja de Ericsson de la sfârşitul anului 2009), operatorii au acum posibilitatea să utilizeze mai eficient spectrul radio de care dispun.
Primul proiect de implementare al unei reţele comerciale single-carrier HSPA cu 42 Mbps şi dual-carrier HSPA cu până la 84 Mbps va avea loc în 2011 şi va fi urmat de alte implementări de reţea HSPA cu viteze tot mai mari.
Această viteză se referă la viteza maximă susţinută de o reţea de telecomunicaţii. Vitezele disponibile utilizatorilor finali pot fi mai scăzute şi pot varia în funcţie de nivelul de încărcare al reţelei, distanţa utilizatorilor faţă de staţia de bază, condiţii locale, elemente de hardware şi software sau de o serie de alţi factori.