Eficienţa Taxei pe Valoarea Adăugată este relativ scăzută în România faţă de alte ţări, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România.
‘Dacă ne uităm la veniturile colectate de pe urma TVA în integralitatea lor şi te uiţi apoi la baza de impozitare de pe urma cărora sunt colectate, eficienţa TVA este mai degrabă scăzută. Nu primeşti 24% din tot ceea ce este consum. Sunt rate mai mici asupra unui număr de bunuri, sunt scutiri, şi aceste scutiri şi rate scăzute fac ca veniturile pe care le colectaţi să fie jumătate din ce-aţi putea colecta, dacă totul ar fi impozitat, taxat la 24%. De aceea, eficienţa TVA este relativ scăzută faţă de alte ţări. Este spaţiu aici’, a spus de Vrijer.
Potrivit acestuia, în primul rând trebuie mărită baza de impozitare pentru TVA, adică reducerea numărului de bunuri asupra cărora se aplică taxa scăzută şi scutirile.
‘Astfel se obţin venituri mai mari de pe urma TVA la nivel general. Acesta este un lucru pentru termen mediu. Nu trebuie să se întâmple acum sau anul viitor. Este dificil de înţeles, dar ăsta-i cazul. Dacă reuşiţi să eliminaţi aceste găuri şi faceţi TVA mai eficient atunci poate că este spaţiu să se reducă din 24% la ceva mai mic. În general vorbind, noi la FMI adesea recomandăm ca în ceea ce priveşte impozitele şi taxele este mai bine să ai o rată de impozitare mai mică dar să plătească toată lumea decât să ai o rată standard înaltă şi să plătească doar unii, doar câţiva’, a explicat şeful delegaţiei FMI.
SURSA: Agerpres