Începând cu 1 septembrie, 3.800.000 de pensionari vor beneficia de o pensie majorată
Totuși, peste 800.000 de pensionari nu vor vedea o creștere a pensiei lor, ceea ce a stârnit controverse. Cei excluși din această majorare susțin că formula de calcul aplicată este injustă, punând accent exclusiv pe numărul de ani lucrați.
Formula de recalculare a pensiei se bazează pe valoarea punctului de referință (VPR) și numărul total de puncte. VPR este stabilit la 81 de lei.
Calculul punctelor include:
- Puncte de contributivitate: Acestea sunt acumulate în funcție de perioada efectiv muncită.
- Puncte de stabilitate: Se acordă 0,50 puncte pe an pentru intervalul 26 – 30 de ani de muncă și 0,75 puncte pe an pentru intervalul 31 – 35 de ani. Pentru perioadele ce depășesc 35 de ani de muncă, se acordă 1 punct pe an.
- Puncte de necontributivitate: Acestea includ anii petrecuți în armată, șomaj, facultate sau în creșterea copilului (0,25 puncte pe an).
Pensionarii care au avut o perioadă lungă de muncă, ideal peste 35 de ani, beneficiază de o pensie mai mare
În schimb, cei care au lucrat în grupe de muncă sau în condiții dificile nu primesc puncte suplimentare, ceea ce îi dezavantajează.
Fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru a subliniat această problemă, afirmând că noua lege abordează pensiile într-o manieră strict contabilicească. Potrivit acesteia, legea calculează doar numărul de ani de muncă, fără a diferenția între profesii și dificultatea acestora.
„Legea nu are viziune și are probleme în a trece testul corectitudinii (de exemplu, prin raportarea modului în care se acorda puncte de stabilitate vs. punctarea celor care au lucrat în grupele de munca), este făcută contabilicește. În societatea românească trebuie apreciată munca, dar trebuie să se respecte și o ierarhie a profesiilor, să existe un respect pentru statutul social al meseriilor practicate.
Faptul că ai muncit mai mult trebuie apreciat, categoric, dar punctajul trebuie să reflecte contribuțiile plătite. Orice altă intervenție pe lângă criteriul contributivitatii risca să perturbe corectitudinea care ar trebui să fie singurul criteriu în stabilirea pensiei”, a spus Alexandru la aktual24.
Newsweek a raportat că pensionarii care au lucrat în grupe de muncă și în condiții speciale nu beneficiază de puncte bonus, spre deosebire de cei care au muncit peste 25 de ani, fără a ține cont de tipul muncii.
Acordurile, sporurile și orele suplimentare nu sunt incluse în recalcularea pensiilor
Violeta Alexandru a adăugat că pensionarii cu venituri nepermanente nu beneficiază de compensații pentru acestea.
„Este o schimbare de formulă care, odată cu modificarea numărului de ani la care se raportează calculul (25 în loc de 35 cum ajunsese până la noua lege), a făcut că pensionarii care au muncit peste 25 de ani să primească o sumă de bani în plus.
Nu au valorificat, de exemplu, nici acum sporurile nepermanente pentru care oamenii au plătit contribuții de-a lungul vieții pentru că intenția lor nu e că oamenii să se obișnuiască cu ideea că, la final de carieră, au pensia pe care o merită (fiind dreptul lor să își valorifice toate contribuțiile)”, a transmis fostul ministru.
Acești pensionari sunt incluși în categoria „mica recalculare”. Pentru a obține o majorare a pensiei, ei trebuie să prezinte adeverințe până la 1 martie 2025.