In luna iulie popularitatea guvernantilor a cunoscut o scadere semnificativa, cea mai spectaculoasa evolutie inregistrand-o premierul Calin Popescu Tariceanu. Fata de rezultatele din iunie 2005 cand premierul gestiona un procent de popularitate de 38 %, situatia de acum arata ca increderea in acesta a scazut cu 7 procente ajungand la 31 %.


Pe acelasi trend descendent, chiar daca in limite mai putin alarmante, se inscriu ministrii Justitiei si Finantelor, cu o scadere de 4 si respectiv 3 procente.

Ceilalti ministri au reusit sa-si pastreze in mare masura capitalul de imagine castigat in luna iunie, chiar daca si acestia au inregistrat o usoara scadere: Mona Musca – 41 % fata de 42 % in iunie, iar Mihai-Razvan Ungureanu – 18 % acum fata de 19 % cat avea in luna iunie.




Increderea in guvernanti

Lider Functie publica Scor iunie(%) Scor iulie(%) Evolutie(%)

Calin-Popescu Tariceanu Prim ministru 38 31 -7
Monica Macovei Ministru al Justitiei 36 32 -4
Mona Musca Ministru al Culturii 42 41 -1
Ionut Popescu Ministru al Finantelor 21 18 -3
Mihai-Razvan Ungureanu Ministru de externe 19 18 -1





Sursa: INSOMAR



In privinta presedintelui Traian Basescu, popularitatea acestuia este in declin – 54% fata de 59% in luna precedenta.


Conform rezulatelor studiului, exceptia de la regula pare a fi Theodor Stolojan cu o crestere a cotei de incredere cu 8 puncte procentuale.


Pe acest fond, liderii Opozitiei inregistreaza o usoara apreciere, singurul care stagneaza fiind liderul partidului Mircea Geoana cu un procent de 38%.



Increderea in Opozitie


Lider Functie publica Scor iunie(%) Scor iulie(%) Evolutie(%)

Mircea Geoana Presedinte PSD 38 38 0
Adrian Nastase Presedinte Executiv PSD 21 26 +5
Ion Iliescu Senator PSD 15 22 +7




Sursa: INSOMAR



In ciuda acestei scaderi de popularitate, Alianta ramane in topul increderii electorale cu 50% fata de principalul rival PSD care beneficiaza in acest moment de o cota a increderii de 32%, in crestere cu 6 procente fata de luna precedenta.


Studiul arata ca atat pastrarea unui discurs pro-anticipate cat si a disputelor interne in Alianta, in detrimentul procesului de reforma din economie si societate, nu poate insemna decat un castig sigur atat pentru PSD cat si pentru parteneri mai putini vizibili ai Coalitiei (UDMR si PC).





Sursa: Capital